DR sætter fokus på grænsekontrol
Den danske regering indførte grænsekontrol i januar 2016 for at undgå, at store grupper af flygtninge, der ønskede at komme til Sverige, ville tage ophold i Danmark, efter at Sverige havde indført grænsekontrol. Men hvordan er det egentlig gået i det første år med grænsekontrol?
Det sættes der fokus på mandag aften, når DR viser DR1 Dokumentaren: ”Hvor går grænsen?”.
DR1 Dokumentaren undersøger, hvor effektiv grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse er, og hvordan passagerer bliver påvirket af grænsekontrollen mellem Sverige og Danmark og ved den dansk-tyske grænse.
Hvordan er det eksempelvis for en iransk kvinde at krydse grænsen til Danmark? Dokumentaren undersøger hvor mange gange kvinden bliver stoppet, og i hvilket omfang passagerne skal vise pas ved passage af Sønderjyllands 14 grænseovergange.
Ligeledes undersøger dokumentaren, om politiets kontrol ved grænsen går ud over andre politiopgaver i Danmark, og om politiet er blevet langsommere til at rykke ud til borgere, når der er slået alarm.
Nye tal fra Justitsministeriet, som Udlændinge- og Integrationsministeriet offentliggjorde i sidste måned, viser, at knap 3.000 personer blev afvist ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland samt ved færgerne på Lolland-Falster i 2016. Langt hovedparten af de afviste er fra Mellemøsten og Afrika oplyser Justitsministeriet. Specielt Syrien ligger højt i statistikken.
Baggrunden for afvisningerne er mangel på visum, opholdstilladelse eller brug af papirer, der er falske.
Ifølge Justitsministeriet er ingen danskere blevet afvist ved grænsen, mens 14 tyskere er blevet afvist.