Danske politikere støtter underskriftsindsamling for mindretal
Der er opbakning på tværs af de politiske partier i Folketinget til en underskriftsindsamling, der skal finde sted i det kommende år til støtte for de 40 millioner borgere i EU, der tilhører et nationalt mindretal.
Det kom frem på en høring onsdag i ”Det Sønderjyske Værelse” på Christiansborg, hvor en række politikere deltog, herunder kulturminister Mette Bock (LA), Eva Kjer Hansen (V), Christian Juhl (Enhedslisten), Søren Søndergaard (Enhedslisten) og Hans Christian Schmidt (V).
Høringen var arrangeret af Sydslesvigsk Forening (SSF) og en række repræsentanter fra den europæiske mindretalorganisation FUEN, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), DialogForumNorden og Grænseforeningen deltog ligeledes i høringen.
Der skal indsamles i alt én million underskrifter i Danmark og de øvrige EU-landene, inden borgerinitiativet, Minority SafePack Initiative (MSPI), som en komité med Hans Heinrich Hansen i spidsen, står bag, kan komme til behandling i EU-Kommissionen. Hans Heinrich Hansen er tidligere formand for FUEN.
Kirke- og kulturminister Mette Bock (LA) kaldte det en ”halvlegssejr”, at underskriftsindsamlingen nu kan gå i gang, efter at EU-Kommissionen i første omgang havde afslået at behandle borgerinitiativet. EU-Domstolen har imidlertid for nylig underkendt EU-Kommissionens afslag. Mette Bock fremhævede i den forbindelse især indsatsen fra Hans Heinrich Hansen og komitéen bag borgerinitiativet.
”I har skrevet historie allerede nu. Det er sket ikke mindst i kraft af, at man har haft sådan en stædig mand som dig som formand”, sagde Mette Bock, der understregede, at det ikke ville blive nemt.
”Den store opgave ligger foran. Den folkelige forankring er helt afgørende, og jeg vil virkelig opfordre til, at man følger dette her til dørs. Vi politikere skal nok støtte, men det er jer som foreninger, der skal få det til at ske”, sagde Mette Bock.
Jens Andresen, der formand for Grænseforeningen, var på samme linje.
”Der er behov for at kunne vise hen til politikernes opbakning. Men dette her kan også bruges til at komme i samtale med mennesker om mindretalstemaer. Vi kan bruge for eksempel Folkemødet på Bornholm til at bringe dette i spil”, sagde Jens Andresen.
Inden 3. april 2018 skal den ene million underskrifter være indsamlet.