Tilbage til nyhedsliste

Valgsejr til tyske højrenationale

25. september 2017

Artiklen er fra magasinet Grænsen nr. 5 / oktober

Tyskerne gik til valg den 24. september og genvalgte Angela Merkel (CDU), der kan fortsætte som forbundskansler. Men valget bød også på store omvæltninger i det politiske landskab.

Af Sebastian Schlüter Jacobsen

Tyske kommentatorer kalder det en katastrofe, og de etablerede tyske partier lægger op til at kæmpe imod det højrenationale Alternative für Deutschland (AfD), der ved søndagens valg er rykket ind i den tyske Forbundsdag med 12,6 procent af stemmerne og blevet Tysklands tredjestørste parti.

Med søndagens forbundsdagsvalg er regeringsperioden forbi for den store koalition mellem det konservative CDU/CSU og socialdemokratiske SPD. Efter et historisk dårligt valgresultat har SPDs partileder, Martin Schulz, søndag aften meldt sit parti ud af koalitionsforhandlingerne, da han ikke vil overlade rollen som største oppositionsparti til AfD.  

”I Tyskland må oppositionen ikke anføres af et højreekstremt parti. Derfor vil vi på baggrund af vores program, som var tematisk rigtigt, gå i opposition mod den sandsynlige Jamaica-koalition”, siger han.

Det forventes, at Angela Merkel efter valget vil fortsætte som forbundskansler i en på baggrund af partifarverne kaldt Jamaica-koalition, mellem hendes konservative CDU og det bayerske søsterparti CSU (sort), De Grønne (grøn) og det liberale FDP (gul).

Angela Merkel har søndag aften sagt, at hun godt kunne have ønsket sig et bedre valgresultat for CDU/CSU, der gik otte procent tilbage, og nu ligger på niveau som ved forrige valg i 2009, men at hun ikke er overrasket, da både AfD og FDP, der ikke var repræsenteret i forbundsdagen i sidste valgperiode, har taget stemmer fra CDU/CSU.  

”Vi står selvfølgelig over for en stor, ny opgave, nemlig AfD’s indtog i Forbundsdagen. Vi vil gennemføre en udførlig analyse, for vi vil gerne have AfDs vælgere tilbage ved at løse problemer og tage os af deres bekymringer og frygt, men først og fremmest ved at lave god politik”, siger Angela Merkel.

 

 

Da det søndag aften stod klart, at AfD bliver det tredjestørste parti i Tyskland, fik det partileder Alexander Gauland til at fremføre sin forestilling om AfDs rolle i den nye opposition.

”Den nye regering, og det er lige meget, hvordan den kommer til at se ud, må klæde sig varmt på. Vi kommer til at jage den. Vi kommer til at jage Merkel […] og vi kommer til at tage vort land og vort folk tilbage”, siger han.  

En katastrofe

Søndag aften blev det tyske valg også debatteret på dansk tv, hvor det blandt andet er blevet taget op i DR2s Deadline af Marc-Christoph Wagner, der er Nordeuropa-korrespondent for den tyske public-service kanal ARD, og Anke Spoorendonk, der er tidligere viceministerpræsident i Slesvig-Holsten for mindretalspartiet SSW. Her har begge udtrykt enighed om, at valgresultatet ikke er overraskende, men alligevel giver grund til bekymring.

”Jeg synes, der er et stort problem i, at valgresultatet har givet AfD 13 procent af stemmerne i Forbundsdagen. Men de er jo repræsenteret i 13 landdage i forvejen, så det er ikke vildt overraskende”, siger Anke Spoorendonk.

”Som tysker er det en katastrofe. På statskundskabsuddannelserne vil jeg sige: Velkommen til den europæiske virkelighed. For det er ikke så anderledes i Tyskland end i så mange andre lande”, siger Marc-Christoph Wagner.  

Ved valget fik CDU/CSU 33 procent af stemmerne, SPD fik 20,5 procent, AfD fik 12,6 procent, FDP fik 10,7 procent, det venstreorienterede Die Linke fik 9,2 procent, De Grønne fik 8,9 procent og i alt fem procent gik til andre kandidater, der ikke kom over spærregrænsen på fem procent.