Tilbage til nyhedsliste

Vildsvinehegn ved grænsen vækker debat

23. marts 2018

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om, at der skal opføres et 70 km langt trådhegn ved den dansk-tyske grænse for at forhindre vildsvin, der måtte være smittet med den frygtede afrikanske svinepest, i at nå til Danmark. Svinepesten har i de senere år bredt sig fra lande i øst som Polen, Tjekkiet, Estland, Letland og Litauen. Hegnet bliver 1,5 meter højt og graves 50 cm ned i jorden.

”Et hegn vil både holde eventuelle inficerede vildsvin fra at løbe over grænsen og gøre indsatsen med at få udryddet vildsvinene i Danmark lettere for jægere”, siger miljø-og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der oplyser, at hegnet er sat op for at beskytte den danske eksport af svin. Han afviser over for Flensborg Avis, at hegnet skulle være et egentligt grænsehegn.

”Først og fremmest er det ikke et grænsehegn. Det er et midlertidigt vildsvinehegn”, siger Esben Lunde Larsen til Flensborg Avis.

Reaktionerne på det nye hegn langs den dansk-tyske grænse har ikke ladet vente på sig. I Dansk Folkeparti er man begejstret for det nye hegn.

Kenneth Kristensen Berth (DF) skriver på Facebook:

”Hurra nu får vi et hegn langs den dansk-tyske grænse. Det bliver godt nok kun halvanden meter højt i første omgang. Men når det nu er der, kan vi da lige lægge et par meter oven i, så hegnet ikke kun kan holde tyske vildsvin ude, men også grænseoverløbere, asylsøgere og andre lykkejægere!”.

Peter Kofod Poulsen (DF), der er valgt i Sydjyllands Storkreds, er på samme linje.

”Hvis vi kan brug det hegn til andre ting – såsom at stoppe folk, der krydser den grønne grænse på to ben, så er det jo fint. Uanset hvordan man laver hegnet, kan det kun blive en styrkelse af grænsekontrollen, og det er glædeligt”, siger han til Jydske Vestkysten.

I grænselandet er mange kritiske over for det nye hegn ved den dansk-tyske grænse.

Robert Habeck, De Grønne, der er vice-ministerpræsident og miljøminister i landdagsregeringen i Kiel, mener, at hegnet sender et skadeligt politisk signal.

”Danmark skyder hen over målet her”, siger Robert Habeck til Flensborg Avis.

Hinrich Jürgensen, der er formand for det tyske mindretal (BDN) i Sønderjylland, er på samme linje.   

”Vi har en hel masse områder, man ikke kan lukke med hegn – blandt andet steder, hvor landmænd har jord på begge sider af grænsen. Jeg tvivler på, at man har tænkt sig godt nok om med det her tiltag”.

Calle Bork Thams, der er medlem af bestyrelsen i Grænseforeningens lokalforening i Aabenraa er også kritisk over for det nye hegn.

”Jeg synes, det sender et forkert signal, at vi nu skal til at sætte hegn op, når der er mange andre muligheder”, siger han til TV2 Nyhederne.

Borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S), mener at hegnet vil isolere Danmark fra resten af Europa.

”Jeg er fuldstændig modstander af hegnet. Og med de meldinger, der kommer fra Dansk Folkeparti, bliver jeg endnu større modstander”, siger han til JydskeVestkysten.

Thomas Andresen (V), der er borgmester i Aabenraa, hører til blandt de stemmer i grænselandet, der er positive over for det nye hegn.

”I forhold til at sikre det meget høje niveau af fødevaresikkerheds, så synes jeg, det er et godt tiltag”, siger han til Jydske Vestkysten.

Miljø- og Fødevareministeriet holder et borgermøde i Sønderjylland den 3. april om opsætningen af vildsvinehegnet og afrikansk svinepest.