Løkke rejser indirekte kritik af Merkels flygtningepolitik
Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), rejser i en artikel i Frankfurter Allgemeine onsdag en indirekte kritik af den tyske regerings håndtering af flygtningekrisen i 2015.
På spørgsmålet om han kunne have ønsket sig, at den tyske regering havde ført en hårdere linje, da de mange flygtninge ankom til Tyskland i efteråret 2015, svarer den danske statsminister:
”Jeg vil ikke give nogen skylden i denne sag. Der er mange grunde til, at det gik som det gik i 2015. Da mange flygtninge samledes i Ungarn og havde Tyskland som mål, betød det et stort pres på den tyske forbundskansler (Angela Merkel, red.) Men det er sandt, at det hele kom ud af kontrol. Jeg har været i lejre og talt med flygtninge, der havde fået det indtryk, at de var velkomne i Europa. Det var helt klart det forkerte signal. Det havde været bedre, hvis vi i 2015 havde fulgt en strammere linje”, siger Løkke til den tyske avis.
Både Tyskland og Danmark har efterfølgende øget kontrollen ved grænserne. Lars Løkke Rasmussen siger i interviewet, at grænsekontrollen er nødvendig, så længe illegale migranter udgør en tydelig udfordring, også når det gælder den indre sikkerhed.
”Vi har i 2015 med den store tilstrømning af flygtninge oplevet en katastrofe”, siger han til avisen.
Danmark står uden for dele af EU's retspolitisk og er ikke en del af det europæiske asylsystem. Lars Løkke Rasmussen efterlyser i interviewet fælles europæiske løsninger, når det gælder asylpolitikken.
”En forpligtende fordeling af flygtningene er efter min mening ikke en del af løsningen. Jeg tror ikke på, at den fremgangsmåde er levedygtig på længere sigt, hvis vi vil bevare den frie bevægelighed i Europa. Vi skal i stedet investere i sikring af de ydre grænser og bekæmpe årsagerne til, at mennesker flygter”, siger Lars Løkke Rasmussen til avisen.