Tilbage til nyhedsliste

Mindretalspartier støtter Catalonien

12. april 2018

EU skal anerkende regioners uafhængighedsønsker som legitime og implementere kriterier for folkeafstemninger om regional uafhængighed, lyder det i et resolutionsforslag fra grænselandets mindretalspartier, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Slesvigsk Parti (SP), efter at den catalanske separatistleder, Carles Puigdemont, for nylig er blevet arresteret og løsladt i Slesvig-Holsten.

”Vi kan ikke inden for EU – der jo er et fredsprojekt – have politiske flygtninge som Carles Puigdemont, der må gå i eksil i andre lande. Processen omkring folkeafstemningen i Catalonien har været helt uacceptabel. Og den viser, at der er brug for, at EU indtager en mæglerrolle”, siger Carsten Leth Schmidt, der er formand for det tyske mindretalsparti, SP. 

SP og SSW har sendt i alt to resolutionsforslag til European Free Alliance (EFA), der er en politisk koalition af bl.a. mindretalspartier i EU-Parlamentet. Det ene forslag, der kræver en implementering af kriterier for folkeafstemninger, er kontroversielt, medgiver fhv. justitsminister i Slesvig-Holsten, Anke Spoorendonk, fra mindretalspartiet SSW. Alligevel ser hun det som vigtigt.

”Vi mener, at regionale ønsker om selvstændighed er helt legitime, men vi ønsker ikke, at EU splittes op i et kludetæppe af uafhængige stater. Derimod ser vi gerne, at nationalstaterne anerkender regionale selvstændighedsønsker, indgår i dialog om større regional autonomi og – skulle det komme så vidt – fastsætter klare kriterier for folkeafstemninger om uafhængighed”, siger Anke Spoorendonk.

SP og SSW gør sig ingen forhåbninger om, at resolutionsforslaget får opbakning i EFA, men Anke Spoorendonk understreger, at det netop bliver stillet, for at diskussionen om dette emne kan blive taget.

”EU har i dag et reelt problem med separatistbevægelser i forskellige medlemsstater, der kræver regional uafhængighed. EU’s svar er i dag, at man ikke vil blande sig i nationale anliggender, og at man ikke vil optage løsrevne regioner som medlemsstater. Det mener vi er en forkert vej at gå”, siger Anke Spoorendonk med henvisning til bl.a. Catalonien, Korsika, Skotland og Nordirland og uddyber, at det kunne være en løsning, at nogle medlemsstater definerer sig selv som forbundsstater.

Det andet resolutionsforslag kræver, at EU fremover fører en aktiv mindretalspolitik og indsætter en EU-kommissær for nationale mindretal. Dette foreslås på baggrund af borgerinitiativ Minority SafePack Initiativet, det netop har indsamlet en million underskrifter.