Tilbage til nyhedsliste

Mindesmærker og krigsmonumenter til debat

21. juni 2018

Mindesmærker kan skabe anstrengte forhold mellem nationer, da de kan få ny og utilsigtede betydninger. Sådan lød det på en dansk-tysk konference i Berlin i tirsdags, skriver Kristeligt Dagblad.

”For mig som dansker er det et paradoks at passere Sejrssøjlen. Søjlen er et symbol på preussisk overlegenhed over Danmark, men i dag tænker de færreste formentlig knap nok på, hvorfor den står der”, sagde kulturminister Mette Bock (LA) i sin åbningstale ved en international konference på den danske ambassade i Berlin om nationale mindesmærkers betydning i en moderne tid, skriver Kristeligt Dagblad.

I talen refererer Mette Bock til Sejrssøjlen i Berlin, der blev indviet, efter at den preussiske militærmagt i 1864 havde erobret Slesvig-Holsten fra Danmark, og som blandt andet er dekoreret med danske kanoner. Sejrssøjlen er 67 meter høj med bronzeskulpturen Victoria på toppen og rager op over trækronerne i Tiergarten i Berlin.

Historien om Istedløven blev også nævnt som et eksempel på et monument, der skifter betydning gennem tiden. Løven blev opført som mindesmærke for slaget på Isted Hede i 1850 og blev opført i 1862 på kirkegården i Flensborg. Efter 1864 tog preusserne den med tilbage til Berlin som sejrstrofæ. Det gjorde løven til et symbol på dansk ydmygelse, men i 1945 gav amerikanerne løven tilbage til Danmark, hvorefter den blev sat op foran Tøjhusmuseet i København. I 2011 vendte Istedløven tilbage til Flensborg, hvor den i dag stor på Flensborg Gamle Kirkegård.

”Vi kan ikke kontrollere, hvordan folk opfatter monumenter. Det forandrer sig over tid. Der er ikke andet at gøre end at sige, at det skal løses på bedste demokratiske vis”, siger Carsten Porskrog Rasmussen, der er historiker og overinspektør ved Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot ifølge Kristeligt Dagblad.

Debatten om mindesmærker foregik på den danske ambassade i Berlin under titlen ”Hukommelse og politik – nye strømme i mindesmærker i dag”. Mette Bock præsenterede samtidig den treårige dansk-tyske kulturindsats i samarbejdet med det tyske udenrigsministerium. Kulturindsatsen kulminerer i 2020, der bliver dansk-tysk kulturelt venskabsår i forbindelse med 100-året for Genforeningen.