Sydslesvigske studenter er dimitteret
217 sydslesvigske studenter tog formelt afsked med deres gymnasier, da de to danske mindretalsgymnasier, A.P. Møller Skolen i Slesvig og Duborg-Skolen i Flensborg, afholdte dimissionsfest hhv. torsdag og fredag i sidste uge.
”I taler to sprog, har kendskab til to kulturer. I ved, hvad det betyder at være i mindretal. I ved, hvad tolerance, ligestilling, anstændighed, ligebehandling og respekt for andre betyder. I ved, at vi alle udgør et fællesskab omkring det danske i Sydslesvig. Vi hører sammen.”
Sådan sagde rektor Jørgen Kühl torsdag eftermiddag ifølge Flensborg Avis ved dimissionsfesten for A.P. Møller Skolens hidtil største årgang med 103 elever, der samtidig var skolens 10-års jubilæumsårgang.
I den anledning holdt også Sydslesvigudvalgets formand, Anni Matthiesen (V), A.P. Møller Fondens direktør Henrik Tvarnø, generalkonsul Kim Andersen og formand Udo Jessen, Dansk Skoleforening for Sydslesvig, tale for de nybagte studenter.
”Jeg er mor til den nybagte student Søren. Og selvfølgelig er det at blive student noget, der skal fejres. […] At vove er at miste fodfæste for en stund. Ikke at vove er at miste verden. Husk nu, at I ikke skal leve op til andres forventninger. Følg jeres egne drømme og skam jer ikke over at begå fejl”, sagde Anni Matthiesen ifølge Flensborg Avis i sin tale.
Fredag aften var turen så kommet til Duborg-Skolen, hvor 114 studenter dimitterede og rektor Ebbe Rasmussen holdt en tale, hvor han ifølge Flensborg Avis opfordrede studenterne til ikke at være bekymrede.
”Når I om mange år er kommet vidt omkring, vil I se, at der var en mening med det hele, selv om I undervejs ikke kunne se den. Nyd det. Oplev. Gør det at opleve nye verdener til en del af jeres videre livsbane”, sagde han.
Ved dimissionsfesterne i Sydslesvig fik de 217 studenter overrakt en højskolesangbog af Grænseforeningens formand, Jens Andresen, samt et gavekort på 5.000 kr. til et højskoleophold i Sønderjylland eller Sydslesvig, der gives af Alving Fonden, som Grænseforeningen administrerer.
Statistisk vil 60 procent af de nye studenter tage en videregående uddannelse i Danmark, og mange af dem vil blive og arbejde i Danmark efter endt uddannelse. Det viser en undersøgelse fra 2017, der er er udarbejdet for Sydslesvigsk Forening (SSF) af analysevirksomheden Moos-Bjerre & Lange.