Tilbage til nyhedsliste

Dannevirke er blevet verdens kulturarv

2. juli 2018

Dannevirke og Hedeby er i weekenden blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og fortidsminderne er dermed kommet i eksklusivt selskab med blandt andet Venedig i Italien, Pilgrimsvejen i Spanien og Stonehenge i England. Optagelsen skete på baggrund af en fælles dansk-tysk ansøgning, som det danske mindretal i Sydslesvigs hovedorganisation Sydslesvigsk Forening (SSF) var dansk medansøger på.   

”Dannevirke er et af Danmarkshistoriens stærkeste nationale symboler og Nordeuropas største arkæologiske mindesmærke. Det er den dag i dag noget helt særligt for os danske. Så derfor er det også en festens dag for Danmark og det danske mindretal, når FNs kulturorganisation anerkender, at vores fælles kulturarv fra jernalderen og vikingetiden i Sydslesvig har en fremtrædende betydning på verdensplan”, siger SSFs formand Jon Hardon Hansen.

Beslutningen om at optage det 1500 år gamle forsvarsværk Dannevirke og vikingebyen Hedeby på Verdensarvslisten faldt på et UNESCO-møde i Bahrain. Jon Hardon Hansen håber, at beslutningen vil føre flere besøgende fra nord og syd til Danevirke Museum ved Slesvig, som SSF driver.

”Vores Danevirke Museum har sammen med de tyske partnere lagt meget sved og hjerteblod i projektet og i dag har vi kunnet høste”, siger han.

Også i delstaten Slesvig-Holsten, der er den tyske partner i den fælles dansk-tyske ansøgning, vækker optagelsen af de to fortidsminder på Verdensarvslisten stor glæde.

”Det er en fremragende nyhed for Slesvig-Holsten. Jeg kan næsten ikke udtrykke, hvor glad jeg er på delstatens vegne. Det er verdensklasse”, siger Slesvig Holstens kulturminister Karin Prien (CDU).

Der ligger en lang proces bag, at Dannevirke og Hedeby nu er optaget på Verdensarvslisten. I 2004 besluttede landdagen i Slesvig-Holsten efter anbefaling fra delstatens arkæologiske myndigheder, at der skulle udarbejdes en anbefaling om, at Hedeby og Dannevirke skulle indstilles til Verdensarvslisten. I 2015 blev et forsøg på at få Hedeby optaget på listen sammen med andre minder fra vikingetiden i Danmark, Island, Norge og Letland dog afvist af UNESCO. Derfor vækker det også særlig glæde hos Jon Hardon Hansen, at delstatens og mindretallets ansøgning nu er gået igennem.

”Det er da en ære for os som dansk mindretal at kunne tage vare på en så vigtig del af vores fælles historie”, siger han.

Dannevirke blev bygget omkring år 500 af Danerne, for at beskytte befolkningen i Jylland mod frankiske, saksiske og slaviske angreb. Det strakte sig tværs henover Jylland, og er det største forhistoriske forsvarsværk i Nordeuropa. Hedeby, der ligger to kilometer fra Slesvig by var i vikingetiden Nordens største og vigtigste by.

I dag kan man bl.a. besøge Dannevirke ved Danevirke Museum.