Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigere udviser stor interesse for at søge om dansk statsborgerskab

1. august 2018

Siden den 5. juli har det været muligt for medlemmer af det danske mindretal i Sydslesvig at søge om dansk statsborgerskab, selv om de ikke bor i Danmark. Nu viser det sig, at mange sydslesvigere er interesserede i at gøre brug af denne mulighed. Det danske Generalkonsulat i Flensborg oplyste den 20. juli, at 89 sydslesvigere havde henvendt sig for at bede om et ansøgningsskema.

Det var Sydslesvigsk Forening (SSF), der oprindeligt rettede henvendelse til den danske regering om muligheden for dansk pas til medlemmer af det danske mindretal. Jens A. Christiansen, der er generalsekretær i SSF, udtaler til Flensborg Avis:

”I kraft af, at det er en helt ny ordning, der kun har været i kraft i to uger, så synes jeg, det er imponerende”.

Der kan være flere ansøgere end de 89, som generalkonsulatet i Flensborg har opgivet, da ansøgerne også kan sende deres ansøgning direkte til Udlændinge- og integrationsministeriet. Her har man dog ikke tal på, hvor mange der har anmodet om et ansøgningsskema, oplyser Flensborg Avis. For SSF og Jens A. Christiansen handler muligheden for dansk statsborgskab dog ikke om, hvor mange der benytter sig af muligheden.

”Det er underordnet, hvor mange, der søger. Vi ønskede muligheden for, at sydslesvigere med bopæl uden for Danmark kan opnå dansk statsborgerskab, og så er det kun glædeligt, at der åbenbart er mange, der ønsker at gribe muligheden”, siger han til Flensborg Avis.

For at kunne opnå dansk statsborgerskab skal man ifølge de nye regler opfylde to af følgende kriterier.

1) Ansøgeren er født eller opvokset i Sydslesvig og har helt eller delvist gået i dansk skole eller kan godtgøre danskkundskaber i skrift og tale på linje med de krav, der stilles til ansøgere, der ønsker at opnå dansk indfødsret efter Prøve i Dansk 3

2) Ansøgeren er af dansk afstamning, dvs. mindst én person i ansøgerens slægt fire generationer tilbage har haft dansk indfødsret ved fødslen

3) Ansøgeren har på et tidligere tidspunkt haft bopæl i Danmark i mindst tre år i træk (undtagelsesvis vil dette kriterium kunne opfyldes via tidligere bopæl i et andet nordisk land, såfremt ansøgeren i øvrigt har en særlig tilknytning til det danske mindretal)

4) Ansøgeren har i en periode mindst 10 år udført aktivt bestyrelsesarbejde, udført frivilligt arbejde eller på anden måde været aktivt medlem i én eller flere af det danske mindretals foreninger

Det er regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der står bag de nye regler for tildeling af indfødsret, der trådte i kraft den 5. juli, og som generelt strammer betingelserne for at blive dansk statsborger, men altså ikke for sydslesvigere.