DR skal dække mindretallene i grænselandet
DR skal dække grænselandets mindretal, står der i den nye public service-kontrakt for 2019-2023, som kulturminister Mette Bock (LA) har indgået med DR.
”DR skal dække mindretal i grænselandet”, står der i den nye public service-kontrakt for DR, og Mette Bock er glad for, at mindretallene nævnes specifikt.
”Jeg har jo arbejdet med mindretal på mange måder og i mange år, og jeg synes selv, at det er spændende, og jeg ville ønske, at der var flere, som fandt interesse for emnet”, siger Mette Bock til Flensborg Avis.
Kulturministeren henviser til, at den nye public service-kontrakt også gælder i 2020, hvor 100-året for Genforeningen markeres i hele landet.
”Kontrakten er ekstra accentueret af, at vi kigger frem mod 2020. Der vil være masser at dække i de kommende år”, siger hun til Flensborg Avis.
Allerede i medieaftalen, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i slutningen af juni, står der, at DR fremover skal dække grænselandets mindretal.
Debat om armslængdeprincippet
Siden den nye public-service kontrakt blev underskrevet tirsdag, er det i flere medier blevet debatteret, om den overskrider det såkaldte armslængdeprincip, der betegner et magtadskillelsesprincip, der særligt anvendes i kulturpolitikken. På den ene side afgør politikerne, hvilke overordnede kunstneriske og kulturelle formål, der skal støttes, og med hvor store beløb. På den anden side træffer små sagkyndige nævn af kunstnere og eksperter de konkrete beslutninger om støttetildeling.
Kultursociolog og forsker i armslængdeprincippet Peter Duelund, Københavns Universitet, vurderer i Politiken, at armslængdeprincippet siden 1990’erne har været under pres i Danmark.
En opgørelse, som den tidligere generaldirektør for DR Christian S. Nissen lavede for Altinget i 2017, viser, at public service kontrakterne med DR er blevet væsentligt mere detaljerede fra 2003 til 2015. I perioden var kontrakternes omfang vokset fra 9 til 21 sider og antallet af specifikke påbud om, hvad DR skulle lave, var steget fra 56 til 172, skriver Politiken. Den aktuelle public service-kontrakt er på 20 sider.
”Det er en tendens, der er meget farlig for kulturel frihed og selvforvaltning«, siger Peter Duelund til Politiken, hvor han især udtrykker bekymring for, den nye public service-kontrakts formulering om, at DR skal tydeliggøre, at kristendom er grundlaget for det danske samfund.
”Selv om det er en overordnet målsætning, så er den formuleret mere kontant end i tidligere public service-kontrakter. Og hvis politikerne med den i hånden går ind og blander sig i konkrete udsendelser, vil det være en klar overtrædelse af armslængdeprincippet”, siger Peter Duelund til Politiken.
Han vurderer, at der i hele Europa er en ideologisk udvikling mod mere statslig indblanding i kulturinstitutionerne.