Nyuddannet teolog: "Det er min drøm at blive præst i Sydslesvig"
Sydslesvigske Alena Strelow, der er nyuddannet teolog fra Aarhus Universitet, ville egentlig begynde sit arbejdsliv som præst i Danmark. Nu skal hun i stedet være dansk præst i Valsbøl pastorat ved Flensborg, og hun forsøger at overtale sine medstuderende til også at søge syd for grænsen.
Det fortæller hun i et interview i det nye nummer af magasinet Grænsen.
“Jeg ville egentlig ikke søge tilbage til Sydslesvig med det samme. Alle præster, jeg kender dernede, rådede mig til at samle erfaring i folkekirken i Danmark først. For der er forskel på præstegerningen i Danmark og Sydslesvig”, siger Alena Strelow, der stammer fra Rendsborg ved Ejderen.
Men selvom Alena Strelow godt kunne se meningen i det, hendes præstekolleger sagde, måtte hun sande, at store livsbeslutninger ikke udelukkende kan træffes på baggrund af rationelle overvejelser.
“Jeg var meget euforisk, da jeg faldt over stillingsopslaget på Facebook. Det var, som om det var mig, de ledte efter, og det beskrev min drømmestilling. Jeg følte mig simpelthen kaldet til at ansøge”, siger hun.
Med sin ansættelse i Valsbøl pastorat er Alena Strelow med til at afhjælpe præstemanglen, der er en af de største udfordringer for de danske kirker i Sydslesvig, ligesom den er det for mange sogne i de såkaldte yderområder i Danmark. Præstemanglen skyldes bl.a., at der uddannes for få præster i Danmark, og at en del uddannede teologer vælger andre veje end præstegerningen. Udfordringen bliver ikke mindre af, at 20 procent af præsterne i folkekirken i dag er over 60 år og forventes at gå på pension inden for en årrække. I Sydslesvig er kirken yderligere udfordret af, at få danskere nord for grænsen, og dermed også få præster, taler tysk.
“Jeg tror, det er en fordel, at der bliver ansat unge, nyuddannede præster som mig selv. Det håber jeg kan give kirken ny vind i sejlene. Og unge præster kan være forbillede for andre, der så kan se meningen i at søge til Sydslesvig. Det er jeg faktisk aktivt begyndt at opfordre mine klassekammerater til at gøre”, siger Alena Strelow.
Dette er et uddrag fra et længere interview i magasinet Grænsen, der kan læses her.