Tilbage til nyhedsliste

Flere sydslesvigere ønsker dansk statsborgerskab

4. januar 2019

Siden juli måned har det med den nye indfødsretsaftale været nemmere for sydslesvigere at blive danske statsborgere, og det er en mulighed, flere har valgt at gøre brug af. I alt har 100 dansksindede sydslesvigere sendt en ansøgning om dansk statsborgerskab til Danmarks Generalkonsulat i Flensborg, skriver dr.dk.

Generalkonsul Kim Andersen oplyser, at ansøgernes bevæggrunde er meget forskellige.

”Det er ældre mennesker, som synes, at der er nogle ting, de gerne lige vil have helt på plads. […] Der er også dem, der har boet i udlandet i en del år, men som er danske og føler sig danske. Måske har de nogle børn, der har fået tysk statsborgerskab, men som nu også gerne vil have et dansk, så de får dobbelt statsborgerskab”, siger Kim Andersen til dr.dk.

En af ansøgerne er Kay Von Eitzen fra Flensborg, der har familiære rødder i Danmark.

”Det er jo en hjertesag for mig. Hjertet banker lidt mere for Danmark. Jeg er opvokset med en meget stærk, dansk mor og dertilhørende bedsteforældre. Og jeg har jo fået hele den danske historie fortalt. Alle de historier og den opvækst, jeg har haft sammen med min mor, gør, at det er blevet et hjerteønske for mig at blive dansk statsborger ved siden af det tyske statsborgerskab”, siger Kay Von Eitzen til dr.dk.

Med den nye indfødsretsaftale skal sydslesvigere opfylde to af fire krav, og her er første krav obligatorisk, i og med at ansøgerne skal være enten født eller opvokset i Sydslesvig, have gået på dansk skole og kunne tale og skrive dansk på et vist niveau.

Der kan dog gå op til flere år, før de sydslesvigske ansøgere modtager deres danske statsborgerskab, oplyser Kim Andersen til dr.dk. Det skyldes en omfattende sagsbehandlingsproces.

 

Fakta om dansk statsborgerskab til sydslesvigere

Dansksindede sydslesvigere bosat i Sydslesvig gives med den nye indfødsretsaftale mulighed for under lempede betingelser at opnå dansk statsborgerskab. Disse ansøgere skal opfylde 2 ud af følgende 4 kriterier, dog således at kriterium nr. 1 er obligatorisk:

1) Ansøgeren er født eller opvokset i Sydslesvig, og har helt eller delvist gået i dansk skole, eller kan godtgøre danskkundskaber i skrift og tale på linje med de krav, der stilles til ansøgere, der ønsker at opnå dansk indfødsret efter Prøve i Dansk 3

2) Ansøgeren er af dansk afstamning, dvs. mindst én person i ansøgerens slægt fire generationer tilbage har haft dansk indfødsret ved fødslen

3) Ansøgeren har på et tidligere tidspunkt haft bopæl i Danmark i mindst tre år i træk (undtagelsesvis vil dette kriterium kunne opfyldes via tidligere bopæl i et andet nordisk land, såfremt ansøgeren i øvrigt har en særlig tilknytning til det danske mindretal)

4) Ansøgeren har i en periode mindst 10 år udført aktivt bestyrelsesarbejde, udført frivilligt arbejde eller på anden måde været aktivt medlem i én eller flere af det danske mindretals foreninger.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet