"Den store krig og den store verden er tættere på hernede"
I Nordslesvig fylder Første Verdenskrig og europæisk politik meget mere end i resten af Danmark – på godt og ondt. Det har Anna Elisabeth Jessen, der er uddannet bachelor i dansk, journalist og filmmanuskriptforfatter, skrevet en bog om. Det er en slægtsroman, der fortæller en families historie fra 1914-2014 inspireret af hendes egen families historie.
”At leve i et grænseområde betyder, at politik, sprog og kultur præger én på en særlig måde. Det gælder her, og det gælder i grænseområder i Tyskland, Frankrig, Polen og mange andre steder. Det tror jeg stadig, at en del danskere har meget lidt forståelse for”, siger Anna Elisabeth Jessen om baggrunden for romanen og fortsætter:
”Fiktionsformen giver mig mulighed for at skrue op for dramaet. Historien er inspireret af ting, jeg kan huske og har fået fortalt, men det er ikke min egen families historie 1:1”, understreger hun.
Anna Elisabeth Jessen er født i 1956 og opvokset i en landsby nær slægtsgården, som hun og hendes mand har boet på siden 1998. I hendes barndom fyldte skellet mellem danske og tyske stadig meget.
”Alle vidste, hvem der var danske, og hvem der var tyske, og på hvilken måde ens forældre og bedsteforældre havde deltaget i krigene. Og det kunne skabe drama i min familie, når der var Tipslørdag, og mine brødre holdt med et tysk hold; det kunne man simpelthen ikke”, siger hun.
Anna Elisabeth Jessens roman Om hundrede år. En sønderjysk familiekrønike udkom d. 31. januar på forlaget Rosinante.
Læs stort interview med Anna Elisabeth Jessen fra slægtsgården nær Haderslev i magasinet Grænsen her