Gå til listen over genforeningssten

Ringsted

En komite med borgmesteren som formand forestod rejsningen af genforeningsstenen i Ringsted. Der blev nedsat et arbejdsudvalg, hvis formand, stadsdyrlæge Axel Petersen, fandt på Bavnehøjgårds mark nord for Kværkeby den sten - vist en tidligere offersten - som kunne benyttes til mindesmærket.

Den lå delvist skjult i jorden. Da den blev udgravet, viste det sig at være en kæmpe på omkring 25 tons, hvorfor der blev foretaget en sprængning af den, som lykkedes efter et par forsøg, hvorved den anvendelige del af stenen på 12 tons fremkom.

Til transporten af den benyttede del af den sprængte stenkolos stillede 4. Artilleriafdeling 20 mand og 20 heste samt en stor blokvogn til gratis disposition. Mandag aften den 10. juni blev stenen læsset på blokvognen, og tirsdag morgen blev 16 heste spændt for, og den 9 km lange transport mod Ringsted kunne begynde.

Der var et enkelt uheld ved Kværkeby, så først dagen efter blev transporten gennemført, og Ringsted blev nået; men det voldte en del besvær og meget slid at komme op ad skråningen fra Skt. Hansgade til den gamle kirkegård.

Byens skoleungdom var mødt talstærk frem, og under høje råb og opsang trak de i kæder og reb. Undertiden brast et reb, så en hel række drenge »plaskede« til jorden på en gang, hvad der dog kun satte humøret og arbejdsiveren yderligere op.

På årsdagen for genforeningen, 15. juni 1921 blev genforeningsstenen i Ringsted afsløret af stadsdyrlæge Axel Petersen.

Derefter fortsatte festlighederne i Lystanlægget, hvor der blev holdt tale af pastor P. Severinsen, Bringstrup og oberstløjtnant S. J. Bang, sluttede med et eventyr om den gamle Bavnehøjsten, som delvist var blevet anvendt som genforeningssten.

Det er også S. J. Bang, der har forfattet indskriften, der præger stenen over den opgående sol.

Stenen står i et cirkulært, beplantet anlæg, 3,95 x 4,4 m og 0,4 m høj, omgivet af en ydre stenkreds, samt delvis indre stenkreds. Selve genforeningsstenen er 2,70 m høj, 2 m lang og 1,1 m bred.

Der findes en malende beskrivelse i Venstres Folkeblad 14-15-16 juli 1921.