Gå til listen over genforeningssten

Truelsmosegård (Strandbjerg)

På privat grund

Proprietær L. Andersen, Truelsmosegård hilste sønderjyderne på afstemningsdagen, 10. februar, ved at hejse et nyt, mægtigt flag på sin ejendoms højeste og smukkeste punkt: »Strandbjærg«. Sikker på afstemningens resultat afslørede han tillige en mindesten på 4 tons for genforeningen ved en privat festlighed, hvor han med familie samledes omkring genforeningsstenen. Stenen var både den først rejste på Fyn og den eneste i hele landet - foruden mindesmærket i Ærøskøbing - som bærer årstallet 1919.

Symbolikken er: "Dragen" er fældet og "Sct. Jørgen" har sejret ved retfærdighedens sværd. L. Andersen fortalte dengang i en lille, trykt redegørelse, at han gav sig selv det løfte, da han første gang i året 1909 - efter han havde købt gården Truelsmose - så ud over Lillebælt med "det tabte land" i baggrunden, at han ville rejse en sten til minde om Sønderjyllands genforening med moderlandet. Mindestenen, der er en gammel overliggersten til en gravhøj, er fundet på en mark tæt udenfor en af gårdene i Ebberup Banker.

Genforeningsstenen står i et cirkulært anlæg med en diameter på 8 m, der er omkranset af 10 store kampesten på ca. 1 x 1 m. I midten af anlægget står mindestenen, der er ca. 1,4 x 0,4 m og 2 m høj.

Genforeningsstenen er rejst en gang i efteråret 1919.