Nordby
Søndag, den 9. oktober 1921 blev genforeningsstenen ved Nordby skole afsløret af den tidligere sognerådsformand Morten Madsen. Han var den centrale organisator i at finde stenen, få den bragt til Nordby og rejst.
Ved afsløringen talte han om betydningen af et sådant nationalt minde for sønderjydernes tilbagekomst efter 56 års adskillelse. "Stenen skal tale til efterslægten" sagde Morten Madsen blandt andet. Han overdrog den derefter til sognerådet. Sognerådsformand Marinus Jensen takkede for gaven og ville med glæde tage mindet under sin beskyttelse.
Forsamlingen sang "Det haver så nyligen regnet" ved mindesmærket og fortsatte derefter festen i hotellets sal. Her talte provst A. Henningsen, Koldby og sognepræsten A.E.A. Bayer. Provst Henningsen var født i 2. afstemningszone, altså den del af Slesvig, som ikke stemte for at tilslutte sig Danmark.
Indskriften står i en plan flade, der er indhugget i forsiden af kampestenen, som er fundet på lavt terræn ved Langøre og transporteret til opstillingspladsen af frivilligt mandskab fra hele sognet.
Genforeningssten står på en græsklædt forhøjning, 4 m. i diameter. Stenen står på en sokkel af natursten i cement. Den er 1,3 m lang, 0,5 m bred og 1,25 m høj – inklusive sokkel 1,6 m. Indskriften er opmalet med sort