Nørre Vissing
"Nørre Vissingstenen er den eneste genforeningssten i Veng Sogn. Søren Peter Hummeluhre, lærer i Nørre Vissing 1903-1919, har bekostet stenen rejst. Hanfandt stenen ved ”Højgård”, og han har selv hugget indskriften. Øverst er sat håbets anker i kærlighedens ring og derunder in-skriptionen.
Hummeluhre fik så sine elever til at slæbe stenen, der blev anbragt på en slæde med meder, op på bakken syd for byen, hvor den blev afsløret ved en fest Valdemarsdag - den 15. juni 1920 - med deltagelse af 600 mennesker. Pladsen omkring stenen - en gammel grusgrav, der også kaldtes ”Den røde hule” - var i mange år samlingssted for byens beboere.
Stenen stod derefter upåagtet hen i en årrække, og pladsen groede til. En nyoprettet beboerforening og Grænseforeningen for Skanderborg og Omegn tog initiativ til at renovere stenen og flytte den til en central plads ved Landsbykroen, hvor genafsløringen fandt sted den 15. juni 1989. Her stod den i otte år, men ved omlægningen af pladsen foran kroen blev stenen skjult.
I sommeren 1997 blev det så besluttet at flytte stenen endnu engang, så den igen blev synlig. Den står nu i et lille anlæg ved ”Kirkegård”, hvor Jaungydevej løber ud i Låsbyvej.
Genindvielsen på det nye sted blev foretaget den 29. august 1997".
Genforeningsstenen står på en cementsokkel, der måler 0,6 x 0,4 m. og er 0,65 m. høj. Selve stenen er af grå granit og måler 0,8 m. i bredden og 0,4 m. i tykkelsen. Den er 0,95 m. høj – inklusive sokkel er højden 1,6 m.
Se også Skanderborg Leksikon