Em
Ved et efterårsmøde den 16. oktober 1920 blev stenen afsløret, og forfatteren P. Lauritsen, Aalborg talte om mindesmærkernes betydning for et folk og sluttede: "På stenen står der en dato og et årstal.
Den dag blev Danmark ikke større, der faldt blot en skranke, som skilte danske fra danske - derfor ser vi også en brudt lænke forneden på stenen".
Initiativ til stenen blev taget af lærer Nis Gertsen, Em Skole, der også afgav et stykke af sin havejord til stenens placeringt. Han stod også for indskrift og udsmykning af stenen, hvor øverst er 2 korsstillede flag.
Nedenunder det sønderjyske våbenskjold står teksten fra "I sommersol og blæst". Mange af sognets fremtrædende folk leverede materialer m.v. til mindets rejsning. Ovennævnte lærer Gertsen skænkede et areal af sin have ud mod vejen, hvorpå stenen blev rejst.
Genforeningsstenen bærer lidt usædvanligt datoen 15. juni 1920 - Valdemarsdag, men også den dag, hvor den franske udenrigsminister Millerand kundgjorde den endelige afgørelse i en note, hvorved de allierede magter stadfæstede de sønderjyske landsdeles overdragelse til Danmark efter afstemningerne i februar og marts 1920.
Genforeningsmindet udgøres af en muret højning, bestående af relativt store granitsten, der foroven afsluttes af en plan cementflade, hvorpå genforeningsstenen er placeret. Højningen måler 2,5 m i diameter. Genforeningsstenen måler 0,6 x 0,9 m og er 1,1 m høj.