Genforeningen i fokus i ny almanak
Sønderjysk Almanak behandler i 2020-udgaven, som netop er udkommet, temaet 'Genforeningen'.

Sønderjysk Almanak 2020 behandler temaet 'Genforeningen'
Foto: Forside af bogen
’Sønderjysk Almanak’ er netop udkommet i 27. udgave, som samler artikler og personlige fortællinger fra Sønderjylland med 100-året for Genforeningen som tema.
”Det var et oplagt valg at vælge 100-året for Genforeningen som tema, idet vi udkommer lige før genforeningsårets begyndelse”, siger ansvarshavende redaktør Britta Slot Johnsen og uddyber, at Sønderjysk Almanak 2020 giver sjove og anderledes vinkler på den store og meget betydningsfulde begivenhed, som Genforeningen er.
Britta Slot Johnsen har selv bidraget med en tekst, der handler om hendes første minder fra en afstemningsfest i 1960, som hendes forældre tog hende med til.
”Jeg husker meget tydeligt de her meget bevægede gamle mennesker, der fortalte om, hvordan Sønderjyllands genforening med Danmark havde været den lykkeligste dag i deres liv. Det gjorde indtryk på mig, selvom jeg ikke rigtigt forstod, hvad det drejede sig om. Men jeg kunne mærke, at det her virkeligt betød noget”, siger hun.
I bogen kan man bl.a. også læse en tekst af Kirsten Elley, projektchef hos Flensborg Avis, der skriver om sin oldefar, den tyske lærer Nicolai Nissen Petersen, som efter Genforeningen i 1920 nægtede at undervise på dansk og derfor lavede flere krumspring, så han i sidste ende kunne gå på pension som 54-årig.
Almanakken indeholder desuden øjenvidneberetninger bl.a. af en 15-årig efterskoleelev, der oplevede afstemningsdagen den 10. februar 1920, og af gårdejer Peter J. Refshauge, der var med ved kong Christian 10.’s ridt over den gamle Kongeågrænse den 10. juli 1920. Der er også beskrivelser af de praktiske udfordringer, der opstår, når man skal forene en landsdel med et land, herunder flytningen af grænsegendarmeriet fra Kongeågrænsen til Krusågrænsen.
Desuden fremlægger historiker og professor Steen Bo Frandsen, Syddansk Universitet, den historiske udvikling i grænselandet siden folkeafstemningerne i 1920, der afgjorde, hvor den dansk-tyske grænse skulle trækkes. Han mener, at man i grænselandet i dag lever lidt for meget med ryggen til hinanden på dansk og tysk side, og at der er mulighed for mere samarbejde henover grænsen.
Årets forsidebillede er Rødding Højskole, der i november fejrede sit 175-års jubilæum. Forstander Mads Rykind-Eriksen har også bidraget med en tekst til almanakken, der handler om højskolens historie samt dens virke i dag.
’Sønderjysk Almanak 2020’ udgives af Sønderjydsk Skoleforening. Bogen er på 248 sider og indeholder også klassiske almanakelementer såsom en oversigt over dagenes navne, en astronomisk kalender og en tabel over højvandstider ved Vestkysten. Man kan også finde adresser og telefonnumre på en lang række sønderjyske og sydslesvigske foreninger.