Benløse
Genforeningsstenen i Benløse blev sandsynligvis til på pastor Linds og lærer Sørensens initiativ. Sognepræst Johs. Lind var fra Koldingegnen og kendte til problemerne i grænselandet.
Arbejdet med og tilvirkningen af stenen er lavet af Sten- og billedhugger G.V.K. Lundstrøm, Benløse Runding.
Stenen blev afsløret den 10.07.1920 af pastor Johannes Lind i overværelse af et par hundrede tilskuere. Der var først gudstjeneste, hvorefter pastor Lind talte på ”Genforeningspladsen” om Sønderjyllands genvundne frihed. Samtidigt plantede man et lindetræ, som på det tidspunkt ofte ofte blev som det ”Sønderjydske træ” – frihedens træ.
Lindetræet var ligeledes et ofte anvendt bystævnetræ og da man havde indrettet pladsen omkring genforeningsstenen som et bystævne, var plantningen af træet ganske naturligt.
Genforeningsstenen står på et trekantet areal syd for Benløse kirkegård. Stenen står i et lille anlæg omkring et lindetræ. Arealet måler ca. 2,7 m i diameter og er afgrænset med 20 sten. Genforeningsstenen er én af dem. Den står i cirklen mod sydvest og er noget større end de andre sten.
Genforeningsstenen er mørkgrå med hvide striber. Den måler 43 cm i bredden og 55 cm i højden over jordoverfladen. Oversiden er skrånende og måler 63 cm.
Kilde bl.a.: wiki.ringstedhistorie.dk