No
Foto: Knud-Erik Therkelsen
Foto: Knud-Erik Therkelsen
No har i efteråret 2020 fået en genforeningssten. Den er opstillet på græsplænen ved den fredede gamle kirketomt lige nord for No kirke.
Genforeningsstenen er placeret i et cirkulært lille anlæg med 3 sten og roser. Stenen er tilvirket af mølleren Peder Stampe (1895-1986). Han var meget historisk interesseret og hans hjerte bankede for kongeriget Danmark i almindelighed og for sønderjyderne og genforeningen i 1920 i særdeleshed.
Stenen har, siden den blev udhugget, ligget på stampemøllens grund og har aldrig - før her i 100-året for genforeningen - været fremme i offentlighedens lys. Stenen er i følge oplysninger fra fra sønnen, Andreas Stampe, fremstillet mellem 1925 og 1940. Familien overtog stampemøllen i 1925.
Forsiden har en traditionel inskription Sønderjylland 1864 – 1920; men bagsiden derimod er ganske utraditionel – her mindes 1. verdenskrigs begyndelse og afslutning og de vigtige datoer: afstemningsdatoen i februar 1920 samt genforeningsdatoen juli 1920. Genforeningsstenen står på et møllehjul fra stampemøllen
Peder Stampe havde en kunstnerisk side og har således også forfattet inskriptionen i den sten, der blev sat op i anlægget i 1960.
I det nye lille cirkelformede anlæg er der yderligere en mindesten for Danmarks befrielse efter 2. verdenskrig – ligeledes tilvirket af Peder Stampe.
Lokalhistorisk Arkiv i No har sammen med møllerens søn Andreas Stampe fået velvillig støtte i arbejdet med at opstille stenen af No Menighedsråd og af Ringkøbing-Skjern Kommune. Ringkøbing Anlæg v/Thomas Nielsen har stået for det praktiske med anlæggelse af anlægget.
Genforeningsstenen er af granit og måler ca. 0,6 x 0,5 m x 0,5 m.
Kilder: Lokalhistorisk arkiv i No v/Henrik Brask samt en længere skriftlig kommentar fra Andreas Stampe.
Poul Erik Strømø fortæller om bl.a. denne genforeningssten i en TV-udsendelse den 20. juli 2020 i TV Vestjylland.