Udenrigsminister opfordres til at støtte Europas mindretal
Formænd i det danske mindretal i Sydslesvig, det tyske mindretal i Sønderjylland og Grænseforeningen har sammen sendt et brev til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) med opfordring til at støtte det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack Initiative, der skal behandles i EU-Kommissionen inden 15. januar 2021.
Udenrigsminister Jeppe Kofod opfordres til at tage stilling til det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack Initiative.
Foto: Claus Bech/Udenrigsministeriet
Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordres til at tage konkret stilling til borgerinitiativet Minority Safepack Initiative (MSPI), der med 1,1 millioner europæeres underskrifter i ryggen vil forbedre forholdene for Europas mindretal. Borgerinitiativet, som den europæiske mindretalsorganisation FUEN står bag, skal behandles i EU-Kommissionen inden 15. januar 2021.
Det er Gitte Hougaard-Werner, der er formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), Hinrich Jürgensen, der er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), og Peter Skov-Jakobsen, Grænseforeningen, der sammen står bag brevet til udenrigsministeren.
De tre formænd glæder sig i brevet over, at Den tyske Forbundsdag den 24. november enstemmigt har vedtaget en resolution til støtte for MSPI, hvori forbundsregeringen opfordres til at gøre sin indflydelse gældende over for EU-Kommissionen, der skal behandle borgerinitiativet inden 15. januar 2021.
”Man kunne ønske sig en lignende tilkendegivelse fra dansk side”, skriver de tre formænd i brevet til udenrigsministeren og fortsætter:
”Vi henvender os derfor til dig i håb om, at udenrigsministeren på rette tid og sted vil tilkendegive regeringens synspunkter i forhold til MSPI og FUEN’s forslag. Vi kan med henvisning til den enighed, der præger de danske og tyske mindretalsordninger ikke forestille os, at der i forhold til Den tyske Forbundsdag er divergerende opfattelser af EU’s medansvar for, hvordan 50 millioner europæere, svarende til 10 procent af den samlede befolkning (i EU, red.), behandles af de stater, de bor i”, lyder det i brevet til udenrigsministeren, hvori der også gøres opmærksom på, at der er blevet rettet henvendelse til EU-kommissær Margrethe Vestager.
Et stort flertal i EU-Parlamentet stemte den 17. december for en resolution til støtte for MSPI.
Flere nyheder: