Mød autentiske fortællinger fra grænselandet
Fra 1. januar kan foreninger, når de besøger grænselandet, booke et møde med ’Grænselandsambassadørerne’, et nyt hold af voksne grænselandsbeboere, der fortæller om livet i krydsfeltet mellem dansk og tysk.
Grænselandsambassadørerne har deres udgangspunkt på begge sider af den dansk-tyske grænse.
Foto: Grænseforeningen
Af Alexander Leicht Rygaard
Grænseforeningen lancerer nu et nyt korps af ambassadører.
Det sker med et hold af voksne grænselandsbeboere, der skal fortælle deres personlige historier om at vokse op og leve et langt liv i det dansk-tyske grænseland, både nord og syd for grænsen.
Korpset har fået navnet ’Grænselandsambassadørerne’ og er etableret i samarbejde med det danske mindretals kulturelle organisation, Sydslesvigsk Forening (SSF) og Grænseforeningens lokalforening i Aabenraa, der i en årrække har haft foredragskonceptet ’Det grå guld’. Her har to personer fra hver sin side af den dansk-tyske grænse fortalt om deres vej gennem livet.
”Grænselandsambassadørernes historier er autentiske og afspejler den store historie om grænselandet, hvor man er gået fra ufred til venskab. Det er almindelige mennesker, der er dybt nede i materien, og deres fortællinger lægger op til en samtale om forskellene i hverdagslivet i grænselandet og rundt i Danmark”, siger Jens Overgaard, der er formand for Grænseforeningen Aabenraa og nyt bestyrelsesmedlem i Grænseforeningen siden april måned.
En af deltagerne i det nye ambassadørkorps er sydslesvigske Anja Ziemer. Hun er uddannet sygeplejerske og har arbejdet i sundhedsvæsenet på begge sider af grænsen.
”Jeg er født i Flensborg og opvokset ca. 20 kilometer uden for byen. Min mor er fra Thy, og min far er fra Slesvig, og det blev min vej ind i det danske mindretal. Jeg er opvokset med både dansk og tysk sprog, men det var først, da jeg blev voksen, at jeg opdagede, at det var noget ganske særligt. I dag ved jeg, at det dansk-tyske grænseland er et helt unikt sted at bo”, siger hun.
Sønderjyske Claus Jørn Jensen, der er tidligere foreningskonsulent i Grænseforeningen, er også en del af Grænselandsambassadørerne.
”Jeg er vokset op i Gråsten, hvor der var daglige kampe med drenge fra det tyske mindretal. Dem er jeg senere blevet meget gode venner med. Det dansk-tyske grænseland rummer mange genvordigheder og fortræffeligheder, og det er erfaringerne, jeg gerne vil bringe videre. Dét, jeg har oplevet, har mine børn aldrig oplevet, og det er kun positivt”, siger Claus Jørn Jensen.
Er jeres forening interesseret i at møde Grænselandsambassadørerne?
Så kontakt Jens Overgaard på jensovergaard49@gmail.com eller 40 10 81 42 (sms).
Det fungerer på den måde, at man kan booke et møde med tre til fem grænselandsambassadører, hvis man som forening i forvejen skal på udflugt til grænselandet.
Grænselandsambassadørerne kan bookes fra 1. januar 2025. Alt efter interessen bliver der på sigt mulighed for at få besøg af Grænselandsambassadørerne ude i foreningerne.
Grænseforeningen har i forvejen Elevambassadørerne, et hold af unge fra det danske mindretals to gymnasier i hhv. Flensborg og Slesvig samt det tyske mindretals gymnasium i Aabenraa.
Flere nyheder: