Aage Møller Jacobsens dagbog, 1920
Uddrag fra Aage Møller Jacobsens dagbog, hvori han fortæller om begivenhederne i dagene omkring afstemningsdagene i Aabenraa og Flensborg. Der blev indsat ekstratog for at transportere folk frem til afstemningsstederne, og der blev pyntet op i byerne.
Folkeafstemningen i Zone 1 fandt sted den 10. februar, i Zone 2 den 14. marts.
Torsdag den 22 Fader og jeg i Ribe. Postvognen er den samme som hidtil, kun med den Forskel at det er vore egne Folk der residerer i Stedet for tyske Soldater.
Lørdag 24 Var i Dag til Bestyrelsesmøde i Møllerforeningen hos Thielsen Bevtoft Mølle.
Torsdag den 5. Febr havde vi politisk Møde i Forsamlingshuset. Kylling og Møllersvend Hanborg talte, det er nu det sidste før Afstemningen.
Lørdag den 7. Man har overalt travlt med at pynte og rydde op til til den store Dag. Et langt extra Tog kom der i Efmdg sydfra med Tyskere. De fleste var dog aflæssede, da det naaede hertil.
Søndag den 8. Thoma, Børnene og jeg oppe paa Banegaarden Kl. 9. Fmdg for at tage imod det første danske Tog som bringer Gæster. Det er med underlige Følelser man så de første danske Tog køre ind paa Stationen med dansk Betjening. Toget kom ganske langsomt kørende og de Rejsende viftede med Flag ud af Vinduerne og sang: "Vift stolt paa Codans Bølger"1 det er noget man aldrig har set før her, et usvigeligt Bevis paa at nu bliver vi snart danske. Der kom i Løbet af Dagen i alt 3 danske Tog. Desforuden kom der ogsaa nogle Tyske Tog sydfra, men de var tomme da de kom hertil. Kl. 3 ½ kørte Thoma og jeg til Skærbæk for at hente Ellen og Sivertsen som kom med Smaabørn fra Haderslev, hvortil de var sejlet med Skib. Vi kørte gennem Brøns hjemad for at se alle Flagene og Æresportene hvoraf der er tre, en ved hver Indkørsel til Byen. Baade Ellen og Sivertsen var en Del medtagne af Rejsen de havde deres lille Datter Kirsten med. Harald og Hanne kom kl. 3.
Mandag 9. Sivertsen blev i Sengen i Dag da han stadig var daarlig og havde lidt Feber. Ellen gik tidlig i Seng. De gamle med deres Fremmede herinde til Kaffe om Aftenen. I Dag kom der ligeledes flere danske Extratog med Vælgere. Vejret har de sidste Par Dage været smukt.
Tirsdag den 10. Den store betydningsfulde Dag oprandt med kold Storm og Regn af Sydvest. Flagene blev hejste Kl. 8 der er saa at sige et ved hver Hus. De piskede lystigt i Stormen. Kl. 8 ½ var vi alle med undtagelse af Ellen og Sivertsen, der stadig er daarlige, formodentlig af den spanske Syge, og ligger i Sengene, til Morgenandagt i Kirken Pastor Jørgensen og vor egen Præst talte. Derpaa gik vi om i Skolen og afgav vor Stemme for Danmark. Harald og jeg spadserede hjem de andre kørte. Der var flere af Flagene, der var forrevne eller Snorene bristne, saa de flagrede vild i Stormen. Det kan næsten tages som Symbol paa hvor vred den tyske Ørn2 er over at give slip paa sit Bytte. Lidt over Middag fik vi Ellen og Hans paa Benene. De var begge daarlige begge, og Ellen besvimede endog for os. Olaf der er her i Bil kørte først Ellen op til Brøns at stemme og derefter Hans til Raahede Da han kom tilbage satte Man dem af i Villaen. Vi gik ind til de Gamle at spise til Middag kl. 4 og var der Resten af Dagen sammen med alle de nordfra tilrejsende Gæster. Der indløb i Aftenens Løb en Del Valgresultater, der med Undtagelse af Tønder alle var gode. Brøns havde danske3 og 21 tyske Stemmer. Af Tyskerne var de 11 sydfra, Resten vore egne Embedsmænd.
Torsdag den 12 rejste Thoma og jeg til Aabenraa for at være sammen med den øvrige Familie
Fredag den 13 gav Martin en lille Middag om Aftenen ude paa Gretkens Hotel
Lørdag den 14 rejste vi hjem. Stemningen i Byen var højt oppe blandt de danske. Vi saa mange danske Flag der i de Dage, flere end jeg nogensinde har set tyske der.
Fredag den 26 var jeg til Møllermøde i Flensborg. blev der om Natten og rejste hjem igen.
Lørdag den 27 og var da paa Hjemreisen i Vinum
Mandag den 1 Marts I Tønder til Revisionsmøde da jeg er bleven Revisor i Grevens Sted.
Tirsdag den 2 var Andresen fra Brede og jeg i Gram at revidere i Filialen.
Onsdag den 3 var i Skærbæk i samme Ærende.
Torsdag den 4 i Tønder at revidere sammen med Th. Thomsen og Andresen blev derude om Natten og fortsatte næste Dag til Middag.
Lørdag 6 var jeg i Toftlund i Amtsretten i Anledning af en Uoverensstemmelse med Regning fra Tiedemann Tønder vi delte Beløbet.
Søndag den 7 Anna Nielsens Forældre her fra om Eftermiddagen om Aftenen var L. Holdens, K. Degns og L. Bastian, D. Krøjer og de Gamle herinde
Mandagen 8 var jeg i Haderslev til Generalforsamling i Møllerforeningen. Jeg gik af ved Lodtrækning men blev genvalgt.
Torsdag den 11 i Skærbæk sammen med H. Sivertsens og Ellen.
Fredag den 12 i Tønder at revidere ved Regnskabets Afsl. H. Sivertsen og Ellen samt Thoma fulgtes med mig til Tønder, men rejste alle videre til Aabenraa
Lørdag den 13 i Tønder til Bankmøde, rejste videre til Aabenraa hvor jeg ankom kl. 9 ½ Aften
Søndag 14 Afstemningsdagen for 2. Zone oprandt med smukt Vejr. Thoma og jeg rejste om Morgenen til Flensborg. Byen var fulde af Flag baade danske og tyske men dog mest af de sidste især i Hovedgaden. Valgplakater var der opklæbet af i Utal fra begge Partier, dog dominerede ogsaa her de tyske. Mennesker var der af i Tusindevis men her gælder det samme at Tyskerne var de dominerende. Alle Togene blev modtagne af de engelske Besættelsestropper opstillede i fuld Krigsrustning med Maskingeværer i to Rækker uden for Banegaarden. Politi baade til Fods og til Hest patrollerede i Gaderne. Efter aftale traf vi Kl.1 Sivertsen og Ellen paa Bahnhofshotel og var saa sammen med dem Resten af Dagen. Vi overværede en Højtidelighed med nedlæggelse af Krandse paa Krigergravene nede paa den gamle Kirkegaard, paa Gustav Johannsens og Jessens grave4. Var i Mørkningen en lille Visit oppe hos Børsens. Børsen saa ikke særlig lyst paa Forholdene. Man ventede ikke mere end 30% Stemmer for Danmark i Flensborg. Om Aftenen Kl. 9-10 begyndte Resultaterne fra de forskellige Valglokaler i Flensborg at indløbe. Vi var i Borgerforeningen, hvor der var fulde af Danskere. Stemningen var forventningsfuld men efterhaanden sank den som Resultaterne blev bekendt og ud paa Natten da Resultaterne fra Landsognene indløb blev Tyskerne helt vilde og raabte og sang idet de i Tusindvis drog frem og tilbage i Hovedgaden. Danskerne kunde nu ikke mere vise sig med Dannebrogsflag, saa risikerede man at faa Prygl. Politi var magtesløs og lod dem skraale. Kl. 12 ringede de med Kirkeklokkerne. Kl. rigelig 1 efter at en hel Del af Resultaterne fra Landsognene var indløbne og alle i Tyskernes Faveur kulminerede Stemningen. Der blev holdt taler fra Randen af den gamle danske Neptunbrønd5 paa Havretorvet lige uden for Flensborg Avis's Kontor, hvor et stort Dannebrog lyste lige imod Talerne. Det afvekslede med Taler og Sang "Schleswig Holstein. Deutschland über alles" og andre ja endog Salmen "Ein fester Burg ist unser Gott" maatte holde for. Vort Haab at Flensborg maatte komme med til Danmark var unægtelig ikke bleven styrket.
Mandag Morgen Kl. 6 tog vi med Toget hjem, d.v.s. H. Sivertsen rejste fra Tinglev videre til Danmark.
Søndag den 21 havde vi det ene hjemme.
Onsdag den 24 Ragnhilds 1 Aars Fødselsdag. Vi havde i Dag Besøg af en Bilfuld Fremmede fra Aabenraa nemlig følgende Moster Anna, Olga og Christoffer, min Søster Anna, Overpostinspektøren fra Jylland Monderup, den vordende Overpostinspektør for Slesvig Andersen samt en Postmand mer, Knudsen senere Generaldirektør for Statsbanerne og saa vor Postmester Ryge fra Skærbæk. De vilde være kommen kl. 12 og spist til Middag, men kom først kl. 2 paa Grund af Motorstrejke. Kl. 7 ½ drog de afsted igen, og Thoma og begge de store Børn tog med til Aabenraa.
Lørdag den 27 Tog med første Tog til Tønder til Generalforsamling i Banken Fader, Farbroder og L. Bastian
[. . .]
Ordforklaringer:
(1) sang af B.S. Ingemann (1789-1862) fra ca. 1807 og musik af Rudolph Bay fra 1817; sangen hylder det danske flag.
(2) I det tyske flag var en ørn.
(3) Der mangler talangivelse i originalmanuskriptet.
(4) Gravene for Gustaf Johannsen og Jens Jessen på Møllekirkegården i Flensborg.
(5) Neptunbrønden på Nørretorv i Flensborg
Kildehenvisning:
Rigsarkivet: https://kilderne.dk/wp-content/uploads/2020/07/12A_LL_Dagbog-Jacobsen_Genforeningen1920_Tidslinje_Rigsarkivet.pdf
![Flensborg 1920 Flensborg 1920](/sites/graenseforeningen.dk/files/styles/article_width_680/public/2025-02/Gade%20i%20Flensborg%201920%20-%20redigeret.png?itok=7qEVKarR)
Gade i Flensborg, der er smykket med flag i forbindelse med afstemningen.
Det Kgl. Bibliotek.