Flensborg byråd vil flytte vildsvinehegnet
Et stort flertal i Flensborg byråd har tirsdag truffet beslutning om at bede den danske regering om at flytte 600 meter af vildsvinehegnet, der lige nu er under opførelse ved grænsen til Tyskland, så det går udenom det rekreative område Kollund Skov nord for Flensborg. Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) stemte som eneste parti imod den beslutning.
Flensborg Kommune, der ejede Kollund Skov indtil 2006, har en servitut, der giver kommunen ret til at nedlægge veto over for eventuelle bygge- og anlægsprojekter i området.
”Vi har solgt en skov i Kollund. En skov, der længe har tilhørt Flensborg by – endda også efter 1920 og efter 2. Verdenskrig. Den har vi solgt med den vigtige servitut, at der ikke må bygges i skoven. Og den ret holder vi fast på”, sagde Arne Rüstemeier, gruppeformand for CDU, der er det største parti i Flensborg byråd, forud for afstemningen til DR Syd.
Læs også: Flensborg byråd er utilfredse med vildsvinehegnet
Flensborg byråd overvejer nu også at involvere det tyske udenrigsministerium i sagen. Men det kunne medføre konflikt mellem Danmark og Tyskland, advarer SSW.
”Også SSW er skeptisk over for hegnet, men jeg advarer om, at denne beslutning kan føre til konflikt. Der er tale om at indgive juridiske klager, og at udenrigsministeriet kan køres i stilling mod den danske stat”, siger Susanne Schäfer-Quäck, gruppeformand for SSW i Flensborg byråd, til Flensborg Avis.
Den danske miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har i april udtalt, at den danske stat juridisk har ret til at foretage en ekspropriation i en sagen om det planlagte vildtsvinehegn i Kollund Skov, dvs. betale Flensborg by for en annullering af klausulen. Men han understregede, at han vil sikre en god dialog med Flensborg byråd i sagen.
Læs også: Miljøminister ønsker at sikre god dialog om vildtsvinehegnet
Kollund Skov har været en del af Danmark siden grænsedragningen i 1920. Dengang blev det dog besluttet, at skovområdet stadigvæk skulle tilhøre Flensborg, der i 1883 havde købt området med det formål at gøre det til et udflugtsmål for byens borgere. I 2006 solgte Flensborg så Kollund Skov, der i dag ejes af Den Danske Naturfond.
Arbejdet med vildsvinehegnet, der bliver 70 kilometer langt, gik i gang den 28. januar. Hegnet skal efter planen stå færdigt til efteråret.