Tilbage til nyhedsliste

Genforeningsjubilæet er på finansloven

11. december 2017

På finansloven for 2018 er der afsat 10 millioner kroner til at sikre en oplevelsesrig, oplysende og folkelig fejring af 100-året for genforeningen i 2020, meddeler kulturminister Mette Bock (LA). Det vækker glæde i Grænseforeningen.

”Genforeningen er en afgørende historisk begivenhed i Danmark, som trækker spor helt frem til i dag. I hele landet. Derfor glæder det mig, at vi med bevillingen på 10 millioner kroner på finansloven for 2018 nu giver mulighed for at lave en oplevelsesrig, involverende og oplysende markering af 100-året for grænseflytningen med bred folkelig deltagelse – ikke blot i Sønderjylland og grænselandet, men i hele landet”, siger Mette Bock.

De 10 millioner kroner, som regeringen og Dansk Folkeparti har afsat på finansloven, skal blandt andet gå til udarbejdelse af nyt undervisningsmateriale og folkeoplysende virksomhed i form af konkrete projekter, der skal få højskoler, museer og biblioteker til at sætte genforeningsjubilæet på dagsordenen.

”Det er mit håb, at vi med fejringen kan øge danskernes viden om, hvor stor betydning – kulturelt, økonomisk og politisk – genforeningen har haft og har for hele Danmark. Kulturelt, ikke mindst i virkningshistorien omkring mindretal og flertal i grænselandet”, siger Mette Bock. 

Grænseforeningens generalsekretær, Knud Erik-Therkelsen, glæder sig over, at genforeningsjubilæet er kommet på finansloven.

”Hele forløbet omkring genforeningen i 1920 er sidste kapitel i fortællingen om Danmarks tilblivelse. Begivenhederne dengang har betydning for det moderne Danmark og den måde, danskerne tænker på i dag. Vi kan altid lære af historien, og derfor er det vigtigt, at genforeningsjubilæet også bliver fremadskuende. Jeg glæder mig til at se, hvilke aktuelle vinkler højskoler, foreninger og andre sætter på de sidste 100 års danmarkshistorie”, siger Knud-Erik Therkelsen, der for nylig har skrevet en kronik i Kristeligt Dagblad om aktuelle vinkler på fejringen af genforeningsjubilæet.   

Det bliver en statslig styregruppe bestående af Kulturministeriet, Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Undervisningsministeriet, der kommer til at stå for fordelingen af midlerne.