Skal vi skilte på tysk i Syddanmark?
Det tyske mindretal i Sønderjylland foreslår, at lokale by- og vejskilte skal skrives på både dansk og tysk.
Er tiden moden til at de Sønderjyske kommuner begynder at skilte på både dansk og tysk? Det vil Hinrich Jürgensen, formand for det tyske mindretal i Danmark, have afprøvet. Derfor appellerer han nu til de lokale politikere, og beder dem overveje en ordning, som den der findes syd for grænsen:
”Det drejer sig om at synliggøre, at der er to kulturer her. Men Aabenraa er jo fortsat Aabenraa, og skal fortsat, på et byskilt, stå som AABENRAA, og så med Apenrade med lille skrifttegn nedenunder,” siger formanden til DR SYD.
I den tyske delstat Slesvig-Holstein har det siden 2007 været tilladt at skilte på flere sprog, og det er noget der bliver brugt. Det fortæller Susanne Stoica i en debat på Facebook:
”Hvorfor ikke. Kommer ofte i Sleswig/Holstein delstaterne og i mange butikker er skiltene også på dansk”
Formanden for Haderslev Erhvervsråd ser også positivt på forslaget, og påpeger over for DR SYD, at det kan have en positivt påvirkning på turismen. Alligevel bliver idéen afvist af de lokale borgmestre, hvilket vækker undren på Facebook:
”Jeg synes da det giver god mening at lave tyske underskilte på danske byskilte, naturligvis ikke landsdækkende, men i visse områder hvor mange tyskere færdes eller endda bor,” Skriver Torkild Engelst Nielsen
Der er dog også dem, der er mere skeptiske over for idéen med tyske skilte. Blandt andet Gitte Petersen, der ser skiltene som unødvendige:
”Som en del af det tyske mindre tal i Danmark, synes jeg det er pjat. Bor i grænselandet, og har mange tyske venner og en del tysk familie, for dem er det ikke et problem at skiltene er på dansk. Brug de penge på noget fornuftigt, som vores børn, handicappede og gamle,”