Skoler fra nord, syd, øst og vest markerer Genforeningen
I 2020 skal Sydslesvigs mest vestligt beliggende skole, Vyk Danske Skole, som har 21 elever og ligger på øen Før i Vadehavet, besøge Danmark mest østligt beliggende skole, Christiansø Skole, der har 16 elever og ligger på Christiansø nordøst for Bornholm. Samtidig skal Sydslesvigs mest sydligt beliggende skole, Vestermølle Danske Skole, der har 24 elever og ligger cirka fem kilometer nord for Ejderfloden, besøge Danmarks mest nordligt beliggende skole, Brovandeskolen, som har 186 elever og ligger i Skagen få kilometer fra Jyllands spids. Det skriver Flensborg Avis.
Det særlige møde sker som en del af projektet ’Ung Genforening 2020’, hvor 5.000 sydslesvigske børn og unge i uge 20, 11.-17. maj, vil besøge skoler i hele Danmark for at markere 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.
Skoleleder på Vyk Danske Skole, Uwe Nissen, glæder sig til næste års tur.
”Jeg har aldrig været på Christiansø, ja, jeg har ikke en gang været på Bornholm”, siger han til Flensborg Avis.
Charlotte Buch, skoleleder på Christiansø Skole, tænker allerede på, hvordan de danske og sydslesvigske elever kan få mest muligt ud af mødet.
”Jeg har en idé om, at vi skal lave noget tværfagligt sammen både før, under og efter besøget, og at eleverne skal lære hinanden at kende via for eksempel Skype”, siger hun til Flensborg Avis.
Det var Gitte Hougaard-Werner, der fik idéen til de to skolebesøg. Hun er næstformand i det danske mindretals kulturorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), og skoleleder på Vestermølle Danske Skole. Idéen kom fra sangen ’Man må trække en grænse’, der er skrevet af Sigurd Barrett i 2016. Her lyder sidste vers: ”Lad da stemmerne klinge, lad sproget få lyd, så det danner en akse fra nord og til syd”.
”Lige siden sangen udkom, har jeg været vild med den og dens budskab, det samme er mine elever, og så kom jeg til at tænke på nord-syd-aksen og tænkte, at vi også må lave en øst-vest-akse”, siger hun til Flensborg Avis.
’Ung Genforening 2020’ arrangeres af Dansk Skoleforening for Sydslesvig og har som formål at få sydslesvigske unge til at fastholde og udvikle deres kulturelle og sproglige forhold til Danmark, samtidig med at der skabes opmærksomhed om Sydslesvig i Danmark.