Sydslesvig er en del af Norden
I et Europa under forandring siger det noget om Nordens stigende betydning, at Theresa May, den britiske premierminister, var hovedtaler ved Nordisk Råds session i Oslo 30. oktober i år. Hun kom for at tale om Brexit og Storbritanniens samarbejde med Norden i fremtiden. Også Sydslesvig rækker hånden ud mod Norden, fremgik det fredag på Christiansborg, hvor en gruppe sydslesvigere mødtes med en række danske politikere.
”Norden er meget positivt oplevet i Slesvig-Holsten”, sagde Anke Spoorendonk, der er formand for Foreningen Norden i Sydslesvig og nævnte det historiske voldanlæg Danevirke og vikingebyen Hedeby, der er kommet på UNESCOs Verdensarvsliste, som eksempel på, at i alt fald Sydslesvig historisk har været en del af Norden.
”’Porten til Norden’ kaldes den port, som gik gennem Danevirke. Det var Hærvejens port, som alle skulle igennem, når man rejste mellem nord og syd. Det slesvigske spørgsmål har historisk altid været en del af det nordiske spørgsmål”, sagde Anke Spoorendonk og efterlyste, at den nordiske dimension blev en del af markeringen af Genforeningen i 2020. Hun fortalte også, at Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) via Nordisk Informationskontor i Sønderjylland/Sydslesvig har et samarbejde med Ålandsøerne, der er en finsk selvstyrende øgruppe beliggende i den nordlige del af Østersøen.
”Åland og Sydslesvig har meget til fælles. Vores status blev fastlagt som et resultat af Første Verdenskrig”, sagde Anke Spoorendonk.
”Brobyggere imellem os”
Eva Kjer Hansen (V), der bl.a. er minister for nordisk samarbejde, understregede, at Danmark har brug for det nordiske samarbejde i en tid præget af politisk uro.
”Behandling af mindretal er en del af det nordiske værdisæt, som også gælder i Tyskland. Her spiller I en ualmindelig flot rolle som brobyggere imellem os”, sagde Eva Kjer Hansen.
Det var Sydslesvigsk Forening (SSF) og Grænseforeningen, der stod bag mødet i Proviantgården på Christiansborg, hvor 37 sydslesvigere hørte indlæg af Henrik Dam Kristensen (S), der er formand for Folketinget delegation ved Nordisk Råd, Eva Kjer Hansen, der bl.a. er minister for nordisk samarbejde, Bertel Haarder (V), der er dansk repræsentant i grænsehindringsrådet under Nordisk Ministerråd, og Christian Juhl (EL), der er medlem af Nordisk Råd og Folketingets Sydslesvigudvalg.
Generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, Grænseforeningen, spurgte ved den efterfølgende debat, om man fra nordisk side havde opdaget, at porten til Norden ligger i Sydslesvig og den skærpede interesse for mindretalsspørgsmål. Han fremdrog, at Sverige og Norge eksempelvis ikke har indsamlet underskrifter til det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack, der har som formål at sætte fokus på de nationale mindretals rettigheder i EU.
Eva Kjer Hansen svarede, at det var nemmere at komme igennem med mindretalsspørgsmål sammen med Tyskland end med eksempelvis Finland.
”Vi er oppe imod historien, hvilket gør det svært at komme videre”, sagde hun, men mente dog, at man vedvarende måtte arbejde videre med sagen, når et nyt EU-Parlament er blevet valgt til foråret.
”Måske er det rigtigt at lægge en ny strategi, og jeg indgår meget gerne i det arbejde”, sagde Eva Kjer Hansen.
Norden, eller de nordiske lande, er fællesbetegnelsen for Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt for de selvstyrende områder Færøerne, Grønland og Ålandsøerne. Norden blev oprindeligt forstået som ”området nordpå” og kunne indbefatte eksempelvis en stor del af De Britiske Øer og dele af Rusland.