Hindenburgdæmningen
Hindenburgdæmningen er en 11 km lang dæmning mellem Slesvig-Holstens vestkyst og den største nordfrisiske ø Sild. Dæmningen blev bygget i årene 1923-27. Man kan fra Tyskland således kun få bil med til Sild med biltoget, som afgår fra Nibøl. Det Fremskudte Dige, indviet 1982 (læs artiklen om inddigning), har sin sydlige afslutning her.
Person- og varetransporten til og fra den populære ferieø Sild foregik med tog til Højer Sluse, hvorfra der var færgeforbindelse til Munkmarsk på Sild. Efter Genforeningen i 1920 gav denne rute problemer, idet Højer Sluse lå i Danmark, mens Sild lå i Tyskland. I 1922 indgik den danske og tyske stat aftale om, at rejser til og fra grænsen til Højer kunne foregå told- og pasfri i plomberede vogne. Ved Højer Sluse gik de rejsende gennem et afspærret område ned til Vidåen, hvor en hjuldamper sørgede for den videre transport til Sild. Som et led i aftalen skulle Tyskland inden for tre år bygge en dæmning til Sild og dermed sikre en direkte tysk forbindelse til øen. Dæmningen blev som nævnt først færdig i 1927.
Hindenburgdæmningen er opkaldt efter den tyske feltmarskal og politiker Paul von Hindenburg.
Litteratur:
Elsemarie Dam-Jensen, Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

