Gå til leksikonoversigt

Jensen, Christian Albrecht, 1792-1870, maler

Personer

Christian Albrecht Jensen blev født i Slesvig og er uddannet i København og Dresden. C.A. Jensen studerede den klassiske kunsts mestre i Italien og udviklede sin egen unikke stil som maler. Han lænede sig op ad samtidige talenter som C.W. Eckersberg, men i et langt mere moderne udtryk, igennem en friere streg og en løsere penselføring.

Stilen blev gennemført i en lang række portrætter af 1800-tallets nye borgerskab, kunstnerkolleger, familiemedlemmer og bekendte. Han arbejdede som en af de få af sine samtidige udelukkende som portrætmaler og perfektionerede sit arbejde i en sådan grad, at han blev tidens foretrukne portrætkunstner. Dette skyldtes kombinationen af perfektionistisk naturalisme og en indføling i den portrætterede person.

Hans billeder var ikke blot gengivelser af et udseende, men en personlig fortælling om modellen. Jensens værker er repræsenterede i en række større danske samlinger, som Statens Museum for Kunst, ARoS Aarhus Kunstmuseum og Museum Sønderjylland.

Af Karen M. Olsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur:

Henrik Bramsen: Ny Dansk Kunsthistorie, bind 3. 1994.

Kasper Monrad, Dansk Guldalder. Hovedværker på Statens Museum for Kunst, 1994.