Gå til leksikonoversigt

Nibøl

Steder

Nibøl (tysk: Niebuell) er en by på en lille geestknold ved marsken 35 km nord for Husum. Byen er med sine 8.800 indbyggere den tredjestørste by i "Kreis Nordfriesland" og er næsten vokset sammen med søsterbyen Dedsbøl. Indtil kommunalreformen i 1972 var Nibøl amtsby for det gamle Sydtønder Amt, der i dag er en del af Nordfrieslands amt.

Byens historie går tilbage til 1436, hvor man første gang hører om Nibøl, "Den nye bebyggelse". Byen udviklede sig fra at være en landsby til en driftig handelsby. Efterhånden som inddigninger flyttede kystlinien vest på, mistede Nibøl sin betydning som havneby. Byen fik et opsving i 1887, da Marskbanen blev anlagt. Væksten i industri og håndværk blev ikke mindre, da Hindenburg-dæmningen til Sild blev indviet i 1927. Jernbanelinien passerer Nibøl, og her kan man få sin bil på biltoget til Sild, en af to muligheder for at komme til ferieøen, hvis man da ikke selv er sejlende.

Med jævne mellemrum er her markeder med underholdning og mange småboder, hvor man kan købe områdets råvarer. Går man lidt væk fra hovedgaderne, finder man let små idylliske gyder med stråtækte huse.

Kirken i Nibøl er fra 1729 med et fritstående klokketårn fra 1800-tallet. Interiøret udmærker sig bl.a. ved en granitdøbefont fra før 1200 og en korsfæstelsesgruppe fra omkring 1480, som kommer fra den gamle kirke, der blev revet ned pga. forfald.

I dag er Nibøl omladeplads for varer til de nordfrisiske øer, samt centralbanegård for jernbanetrafikken til og fra Sild. Nibøls Danske skole har 64 elever og 7 lærere. Her er også dansk børnehave og ungdomsforening. I 2010 havde byen 9.263 indbyggere. 

Litteratur:

Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Flere oplysninger om Nibøl findes her.