Højskoledag: ”De slesvigske krige”
I foredraget om de slesvigske krige beskrives baggrunden for, at der udbrød krig, forløbet af krigene med beskrivelse af styrkeforholdet mellem de stridende parter, udrustning, osv. Fredsaftale med grænsedragning og de problemer, dette medførte, indgår også i foredraget. I løbet af dagen synger vi sange, der har baggrund i perioden.
Krigen 1848-51, som også kaldes ”Treårskrigen”, var både en borgerkrig inden for rammerne af det danske monarki og en konflikt mellem Danmark og de tyske stater, der deltog som slesvig-holstenernes allierede.
Krigen 1864: Baggrunden for krigen var igen de nationale bevægelser i henholdsvis Danmark og Tyskland om hertugdømmet Slesvig. Her var den danske hær totalt uforberedt. Fæstningsforsvaret var ringe, hæren havde for få linjeofficerer og befalingsmænd, udrustning og materiel var forældet og ved Dannevirke, hvor fjenden (Østrig-Preussen) skulle standses, var der for få danske soldater, da Danmark kun kunne mønstre 40.000 soldater med gamle forladegeværer mod fjendens 57.000 soldater, som i løbet af krigen øgedes til 80.000 soldater med moderne bagladegeværer.
Foredraget sluttes med de berømte mindesmærker om tiden udført af H. W. Bissen: ”Den tapre landsoldat” og ”Istedløven”.
I middagspausen serveres den sønderjyske ret grønlangkål med tilbehør, og i kaffepausen er der hjemmebag og evt. en "farisæer".