Gå til kildesamlingen

Beretning fra Krigsministeriet om kampen den 18. april 1864

Kildeintroduktion:

Krigsministeriet gav følgende beretning om begivenhederne i forbindelse med Stormen på Dybbøl den 18. april 1864. I beretningen, der her bringes i uddrag, omtales nogle af de problemer og udfordringer, militæret stod overfor i forsøget på at holde Dybbølstillingen. Hermed forsøger man også at forklare årsagerne til nederlaget.  

Beretning fra Krigsministeriet om Kampen de 18de April 1864 

Overcommandoen fremstiller denne Kamp paa følgende Maade: 

1. Dybbølsstillingens Tilstand i fortificatorisk og artilleristisk henseende den 18de April.  

[...] Men efterat de nævnte Arbeider saavidt muligt vare fuldførte, begyndte i Dagbrækningen1 den voldsomste Kanonade, Værker vistnok endnu havde været udsatte for; den fortsatte uafbrudt i 6 Timer og concentreredes mod de Værker2, der vare udsete til at stormes; det er blevet angivet, at i dette Tidsrum 15-20,000 Projectiler ere kastede mod Stillingen3.  

Efter tidligere under Stillingens Beskydning constaterede Resultater af en lignende, kun aldrig fuldt saa heftig lid, kan det, uagtet ingen senere speciel Melding om Værkernes Tilstand foreligger end fra Kl. 4-5- Morgen, antages givet, at Linjens Forsvarsstand i det afgjørende Øieblik har været yderst mangelfuld - om den end med en Infanteribesætning, der med ligesaa friske Kræfter som Fjenden havde staaet færdig til at modtage Stormen, endnu, idetmindste for en vis Tid, vilde have standset en i Tal overlegen Angriber. 

Dog komme her endnu nogle Omstændigheder i Betragtning. Bombardementet af Stillingen havde navnlig i Løbet af de sidste 14 Dage fremkaldt, tildeels fremtvunget, en Række Dækningsarbeider, som efterhaanden bleve til stor Skade for Forsvaret under Stormen, men som man dog vanskelig kunde indskrænke eller forbyde, om der end blev gjort Alt for at forhindre deres skadelige Indflydelse. Skandsernes Overfyldning med Traverser4 var Betingelsen for at bevare Kanonerne, men paa samme Tid gjordes derved næsten ethvert Overblik og al Commando i Værket umulig, ligesom ogsaa her derved lldliniens Udstrækning formindskedes, hvoraf igjen fulgte en Formidskelse af Befæstningen. 

Løbegravenes hele Længde og i Terrainet bag disse havde Tropperne dannet sig Grotter og andre Slags Ly, som lngenieurerne forgjæves bestræbte sig for overalt at give saadanne Former, at Stillingens fortificatoriske Betydning ikke væsentlig led derved. Overcommandoen søgte at holde disse Dækningsarbeider i Stillingen indenfor visse Grændser, men den kunde ikke uden Uro bemærke, at Hensynet til Modstand mod Fjendens Angreb traadte tilside for Hensynet til at søge Dækning, og at dette var den eneste Maade, paa hvilken man undgik altfor store daglige Tab. 

[...]  

Ordforklaringer:

(1) det tidspunkt om morgenen, hvor det begynder at blive lyst. og dagen begynder.

(2) fæstningsværkerne

(3) forsvarsstillingen

(4) tværbjælker

 

Kildehenvisning:

Rigsarkivet: https://kilderne.dk/wp-content/uploads/2020/07/Krigen1864_07_lsv_krigsm…