Møde i det kongelige preussiske statsministerium i Berlin 30. maj 1870
Efter nederlaget i krigen i 1864 og etableringen af den preussiske provins Slesvig-Holsten i 1867 blev det diskuteret i regeringspræsidiet, i hvilket omfang tysk skulle indføres som undervisningssprog i folkeskolerne i de nordslesvigske landdistrikter. En afgørelse herom blev truffet i 1870 i det preussiske statsministerium. Man valgte i første omgang at gå forsigtigt frem. Følgende er et referat af mødet, her bragt i uddrag og i oversættelse.
6. Om sagen vedrørende indførelsen af tysk i de nordslesvigske skoler aflagde hr. geheime-overregeringsråd Stiehl beretning.
Pædagogisk og didaktisk volder indførelsen ingen vanskelighed. Alle skolelærere, som bliver ansat i Nordslesvig, skal kunne tysk og dansk, eftersom seminariet1 har en tysk og en tosproget afdeling. Det er hensigten at undervise de første 2-3 årgange på dansk og snart lade tysk træde i forgrunden i de højere klasser og kun undervise på modersmålet i religion – på lignende måde som i Vestpreussen og Posens2 polske distrikter. Overpræsidenten er indforstået med denne foranstaltning forudsat, at man ikke allerede inden for de nærmest følgende år gennemfører en udskillelse af de danske distrikter i henhold til Prag-freden3. …
Det vil være tilrådeligt i bekendtgørelsen af denne foranstaltning at fremhæve, at årsagen til anordningen er den nytte, man kan have af at lære tysk, og at det ikke er hensigten at germanisere.
Ministerpræsidenten erklærede, at gennemførelsen af Prag-freden må ske, så snart Østrig officielt erindrer derom. Så skal kongen udpege ”de nordlige distrikter" i Slesvig, hvor afstemningen skal finde sted. Tidspunktet er altså ubestemt, og man bør ikke vente på det, når det gælder en nyttig foranstaltning. For ham er det blot et spørgsmål, om det vil være nødvendigt allerede nu at gå så vidt, at tysk ikke alene skal være et fag, men også undervisningssprog. Han vil tilråde på nuværende tidspunkt at nøjes med at erklære tysk for at være et obligatorisk fag, som man skal anvende ca. 6 timer om ugen på. Så vil foranstaltningen uden tvivl fremtræde som udslag af faderlig omsorg, langt fra spørgsmålet om germanisering. Senere kan man gå videre.
Ordforklaringer:
(2) provins i Polen
(3) Pragerfreden blev indgået i 1866.
Kildehenvisning:
Quellen zur Geschichte der deutsch-dänischen Grenzregion /Kilder til den dansk-tyske grænseregions historie III. Der nationale Gegensatz /De nationale modsætninger 1864-1914. Flensburg/Aabenraa 1996, s. 179.