Vikingetiden vækkes nu til live for skolebørn i Danmark og Tyskland! Kongernes Jelling, Wikinger Museum Haithabu og Danevirke Museum har udarbejdet et grænseoverskridende undervisningsprojekt, der lader elever dykke ned i vikingernes verden gennem oplevelser på de historiske steder og med et nyt spændende undervisningsmateriale.
Med fortællingen ‘Gudruns Rejse’ om pigen Gudrun, der levede i vikingetiden, får elever fra 4.-6. klassetrin mulighed for at følge vikingerne på deres rejser i vikingetidens Danmark.
De bliver taget med på en tur fra Hedebys travle handelsplads, gennem Danevirkes monumentale forsvarsværk og videre til Jellings imponerende monumenter. Med flotte illustrationer, sjove opgaver og medrivende fortællinger bliver historien levende på en helt ny måde.
“Børnene får her et billede af regionen i vikingetiden, der er både spændende og realistisk. Vi har undgået de gængse klicheer,” påpeger den fremtrædende tyske vikingeekspert og leder af Hedebymuseet, Dr. Matthias Toplak.
Fra Gudruns rejse til nye eventyr
De tre museer har tidligere præsenteret animationsfilmen Gudruns Rejse, og nu udvides universet med undervisningsmateriale, der tager eleverne med på en rejse gennem vikingetidens vigtigste steder. Her møder de igen Gudrun, som guider dem gennem Hedebys pulserende handelsliv, Danevirkes mægtige grænse og Jellings storladne fortællinger om Harald Blåtand og overgangen til kristendommen.
Illustrationerne af tegneren Bjørk M. Friis skaber en farverig og dragende verden, hvor eleverne hjemme i klasseværelset kan opleve historien på en anderledes måde.

Undervisningsmaterialet blev præsenteret på Hedeby Museet.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
En oplevelse ud over det sædvanlige
For at gøre oplevelsen endnu mere autentisk opfordres skoler til at tage eleverne med på en rigtig vikingerejse til museerne. Efter at de har stiftet bekendtskab med vikingetidens verden og er blevet ført rundt af Gudrun, Der er mulighed for at søge støtte til transport, så endnu flere får chancen for at stå midt i historien og mærke fortiden under deres fødder.
“Vi håber, at mange skoler vil gribe denne enestående mulighed for at give deres elever en dag fyldt med oplevelser og læring,” siger museumschef for Kongernes Jelling, Morten Teilmann-Jørgensen.
Undervisningsmaterialet findes både på dansk og tysk og introducerer også eleverne til vikingernes skrifttegn, runerne, som en ekstra dimension til deres historiske oplevelse. Det hele er udviklet i samarbejde med historiedidaktiske eksperter fra Europa-Universitet Flensburg og University College Lillebælt (UCL) i Jelling, så undervisningsmaterialet både er lærerigt og engagerende.
Grænseoverskridende samarbejde
“Det er første gang, at danske og tyske museer og lærings-eksperter på denne måde tegner et billede af vikingetiden for børn. De får et nyt indblik i en utroligt spændende tid, der ikke kun er præget af vikingekulturen men også en mangfoldighed af kulturer i grænseområdet,” fortæller Danevirke Museums leder Lars Erik Bethge.
Fælles for de tre museer er, at vikingekongen Harald Blåtand satte et stort præg på den historie de fortæller. Han rejste den store runesten i Jelling, og Hedeby var en vigtig handelsby og indtægtskilde for ham, og han byggede – som flere andre danske konger – en del af Dannevirke.
Projektet, der er støttet af EU-programmet Interreg Deutschland-Danmark, giver via Interregs transportpulje endda elever i Slesvig-Holsten chancen for gratis at opleve Kongernes Jelling, mens danske skoleklasser kan tage turen til Danevirke og Hedeby. Målet er at styrke forståelsen af den fælles kulturarv og forbinde de unge på tværs af grænsen.