Sydslesvig-teltet vil også i år være centrum for debat, underholdning og sønderjysk kaffebord på Folkemødet på Bornholm. Her foto fra sidste års sønderjysk kaffebord. Foto: Grænseforeningen

Foto: Grænseforeningen

Besøg Sydslesvig-teltet på Folkemødet på Bornholm

Der er lagt op til folkeligt og hyggeligt samvær, når de sydslesvigske foreninger, Folketingets Sydslesvigudvalg, Den danske ambassade i Berlin, Den tyske ambassade i København og Grænseforeningen inviterer indenfor i Sydslesvig-teltet på Folkemødet på Bornholm, der i år løber af stablen fra torsdag den 13. til søndag den 16. juni.

Dannevirke, der i 2018 kom på UNESCO’s Verdensarvliste vil være til debat torsdag. Hvorefter chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, spørger: ”Skal vi endegyldigt være dus med Tyskland?” i en debat, hvor bl.a. danske ungdomspolitikere og Bertel Haarder (V), deltager. Torsdag aften er der mulighed for at deltage i en dansk-tysk antifordomsquiz i Sydslesvig-teltet. Fredag vil international kulturpolitik i det 21. århundrede blive debatteret af bl.a. den tyske ambassadør i Danmark, Andreas Meitzner.

Journalist Torben Steno, Anna Libak (V) og journalist Anne Sofie Allarp debatterer globalisme versus nationalisme, når Grænseforeningen Ungdom fredag eftermiddag inviterer til debat. Fredagen afsluttes med et traditionelt lanterneoptog, der begynder ved Sydslesvigteltet og fortsætter rundt på Folkemødepladsen. Lørdag er fremtidens kirke i Sydslesvig til debat, og eftermiddagen byder på det populære sønderjyske kaffebord og fællessang, inden dagen afsluttes med en sprogdebat: Kan mindretal være motor for nabosprogene dansk og tysk? Søndag kan man høre om det danske sundhedsvæsen i Sydslesvig.

Der vil også være mulighed for at møde kong Christian den 10. i Sydslesvigteltet i skikkelse af Alexander von Oettingen, prorektor på UC Syd og skuespiller på Det lille Teater Flensborg, ligesom Dannebrogs 800-års jubilæum vil blive markeret. Læs mere om dette i andre artikler her på siden.

Mød kong Christian den 10. på Bornholm

Genforeningen, der fejres i 2020, bliver aktualiseret og levendegjort på dette års Folkemøde på Bornholm. Det sker når kong Christian den 10., alias Alexander von Oettingen, der er skuespiller ved Det lille Teater i Flensborg, optræder i Sydslesvigteltet fredag d. 14. juni.

Der bliver tale om et historisk talkshow, hvor kongen interviewes om de tanker, han gør sig om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Det er Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, der med glimt i øjet vil interviewe kongen om hans ridt over den gamle grænse ved Kongeåen og perspektiver op til i dag. Det historiske talkshow er udviklet i et samarbejde med Leif Mikkelsen, sceneinstruktør på Det Lille Teater i Flensborg og er arrangeret af Sydslesvigsk Forening og Grænseforeningen.

Dannebrog daler ned fra himlen på Bornholm

Ifølge myten faldt Dannebrog ned fra himlen for 800 år siden under korstogene i Estland i 1219. Kom og vær med, når Dannebrogs 800-års jubilæum fejres ved, at Dannebrog igen daler ned fra himlen. Det sker på Folkemødet på Bornholm lørdag den 15. juni med hjælp fra en faldskærmsudspringer, der vil bringe det rød-hvide flag sikkert ned på folkemødepladsen foran hovedscenen. Her vil Dannebrog blive modtaget af folkemængden, og der vil blive holdt fødselsdagstale for Dannebrog på hovedscenen.