Havnen i Christiansted på St. Croix omkring 1830. Et forskningsprojekt skal i den kommende tid sætte fokus på grænselandets koloniale arv, herunder ikke mindst Danmarks rolle i forbindelse med slaveri.

Foto: Flensborg Søfartsmuseum.

Rom rimer på slavehandel

I 2017 er det 100 år siden, Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA. Det er baggrunden for et nyt forskningsprojekt om grænselandets lod og del i kolonitiden og en udstilling på Flensborg Søfartsmuseum til foråret

Flensborg er rommens by. Det ved enhver, der har besøgt den gamle købstad i Sydslesvig og måske købt en flaske af de gyldne dråber med sig hjem. Hvad de færreste ved er, at romproduktionen i Flensborg er tæt forbundet med Flensborg historie som dansk by og Danmarks fortid som kolonimagt:

Da Danmark erhvervede den vestindiske ø St. Thomas i 1666 og senere også St. Jan og St. Croix, blev det indledningen til en indbringende oversøisk handel med rom, sukker og andre luksusvarer. Men Danmark blev også involveret i slavehandel i lighed med en række andre europæiske lande.

Til foråret er det 100 år siden, at Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA, og det er en god anledning til at gøre noget ved nutidens uvidenhed om forbindelsen mellem Flensborg-rom og slavehandel, mener Thomas Overdick, der er leder af Flensborg Søfartsmuseum, der har iværksat et forskningsprojekt om Sønderjylland-Schleswigs koloniale arv i et samarbejde med Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og Museum Sønderjylland.

”Handlen med De Vestindiske Øer gjorde Flensborg til en meget rig by. Flensborg producerede rom og var Danmarks næststørste producent af sukker efter København. Men byens rigdom blev grundlagt på blandt andet slaveri, og det er en del af historien, som det er på tide at reflektere over”, siger Thomas Overdick.  

Det er dr. Imani Tafari-Ama, der er fra Jamaica, der skal bidrage med det afrikansk-caribiske aspekt på den koloniale arv. Hun vil i halvandet år opholde sig i Flensborg med kontor på Flensborg Søfartsmuseum og med rejser til bl.a. den danske Guldkyst i Vestafrika, hvorfra danske skibe hentede slaver for at bringe dem med sig videre til De Vestindiske Øer.

Af de 3000 danske skibe, der i tidsrummet fra 1671 til 1807 sejlede til De Vestindiske Øer, deltog 5 procent i trekantshandelen og transporterede slaver fra Vestafrika til De Vestindiske Øer. De øvrige 95 procent sejlede direkte fra Danmark til De Vestindiske Øer.

Det er meningen, at forskningsprojektet, der er støttet med 200.000 euro fra Kiel, Berlin og København, skal munde ud i en stor udstilling på Flensborg Søfartsmuseum, KulturTransfer. Vores fælles koloniale arv,  i maj 2017. Der vil bl.a. også blive lavet en antologi og andre publikationer, en rute i grænselandet med 20 såkaldte koloniale erindringssteder og undervisningsmateriale, ligesom der vil blive arrangeret en foredragsrække i grænselandet og i København.

En menneskerettighedsorganisation i Caribien har for et par år siden bedt en række europæiske lande, herunder Danmark, om en undskyldning for deres medvirken til slaveri. Danmark var det første land i Europa, som i 1792 indførte et forbud mod slavehandel, men slaveriet blev først forbudt ved lov i 1848.