Ninna Laasholdt (tv) og Ida Gosch taler sammen over Skype flere gange om uge. ”Vi taler mest om, hvad vi går og laver, og hvordan vi har det,” siger de samstemmende. De har også talt om, at mange tyskere ikke har computere eller tablets hjemme, og at de på Rødding Skole langt oftere bruger tablets i undervisningen end på Uffe Skolen.

Foto: Lars Salomonsen

Et fremmed feriebarn blev til en nær veninde

Familien Laasholdt så en annonce, der efterlyste familier, som i sommerferien ville åbne deres hjem for et barn fra det danske mindretal i Tyskland. Datteren på otte var med på idéen, og hun blev matchet med Ida. De to faldt straks i hak og Skyper ofte sammen, ligesom de har besøgt hinanden i ferierne.

Ida Gosch og Ninna Laasholdt står bøjet over høvlebænken og hjælper hinanden med at slibe et bræt, der skal skæres ud og blive til en uro. Ved siden af ligger et nøglebræt, der netop er blevet malet.

Begge er otte år. Ida går i 4. klasse på Uffe Skolen, Tønnings Danske Skole, der ligger ved Ejderens udløb i Vadehavet. Ninna går normalt i 2.b på Rødding Skole midt i Sønderjylland, men har allerede fået påskeferie og er på besøg hos Ida.

At de to er veninder, skyldes Ninnas mor, Pia Laasholdt. En dag så hun en lille annonce i Rødding Ugeavis, der efterlyste danske familier til feriebørn fra det danske mindretal i Sydslesvig. Hun blev nysgerrig og ringede til Feriebarn.dk, der står for ferierejserne.

I Tønning hørte Ida på sin mor, Kirstine Gosch, der fortalte om dengang hun som otteårig første gang kom til Danmark som feriebarn. Til en familie i Holstebro. Hun besøgte sin danske feriefamilie op til fire uger hver sommer, indtil hun blev 16, og har stadig kontakt med familien. Ida havde også lyst til at prøve at blive feriebarn hos en dansk familie.

”Vi er en del af det danske mindretal, og det er vigtigt at kunne sproget og lære den danske kultur at kende,” begrunder Kristin.

Kristin Gosch og pigerne skyper med Pia Laasholdt, der lige skal høre hvordan dagen er gået.

Kristin Gosch og pigerne skyper med Pia Laasholdt, der lige skal høre hvordan dagen er gået.

Foto: Lars Salomonsen

Skoleleder Horst-Werner Knüppel fra Tønning Danske Skole har halvdelen af 4., 5. og 6. klasserne til sløjd, det vil sige i alt 16 elever.

”Vi kan mærke det, lige så snart vores elever har besøgt en familie i Danmark. De bliver langt mere sikre i dansk, og de begynder at tale et hverdagsdansk,” siger han og forklarer, at mange af skolens børn taler tysk uden for skolen.

”Det er sjovt at høre, hvordan Ninnas besøg smitter af. Et par af drengene, der ellers helst undgår at tale dansk, er begyndt at bruge nogle af hendes vendinger og betoninger af ordene,” siger han.

Efter skolen cykler pigerne hjem. Fem minutter tager turen. Her venter Kristin med friskbagt pizza og lillebror Tamme på tre år.

Pigerne indtager sofaen. De erkender, at de var lidt beklemte, da de mødtes første gang i sommer.

”Jeg gav Ida en seddel med forskellige ting, hun skulle krydse af, hvis hun kunne lide dem,” siger Ninna. De to griner lidt og fortæller, at de hurtigt fandt hinanden.

”De spurgte, om jeg ville med dem på ferie til Tyrkiet i efterårsferien,” fortæller Ida og begge piger smiler stort. Fordi den tyske efterårsferie er en uge længere end den danske, kunne Ida bagefter komme med Ninna nogle dage i skole.

De ringer Ninnas mor og far op over Skype og fortæller, hvad de har lavet i skolen.

Da Pia havde ringet til Feriebarn.dk, fik hun et skema, som hun skulle udfylde – her skulle hun blandt andet skrive, hvis hun havde nogle bekymringer.

”Min største bekymring var nok, hvis vores feriebarn fik hjemve,” siger Pia, der synes, at hun fik en god snak med feriefolkene om deres erfaringer med at håndtere den slags.

De to piger har gjort nøglebrættet færdigt sammen og skiftes nu til at arbejde på Idas uro.

De to piger har gjort nøglebrættet færdigt sammen og skiftes nu til at arbejde på Idas uro.

Foto: Lars Salomonsen

Dernæst skulle begge piger skrive, hvad de interesserer sig for. Og først der fandt Feriebarn.dk ud af, at Ida og Ninna kunne være et godt match.

”Inden Ida skulle komme, skypede Kristin og jeg sammen. Det er nok sådan en mor-ting,” siger Pia over Skype, og begge mødre griner.

”Vi kunne vælge at få et barn i en eller to uger, men vi turde ikke melde os til mere end en uge. Vi vidste jo ikke, hvordan det ville være,” siger Pia fra Rødding.

Det er anden gang, Ninna skal besøge Ida i Tønning. Hun kom søndag eftermiddag, da hun havde fået påskeferie, og skulle med i skole mandag, tirsdag, onsdag og skærtorsdag, der er en almindelig arbejdsdag i Tyskland.

Ninna har allerede fået lært lidt tysk:

”Hast du gepupst?” Fniser hun og oversætter det: Har du pruttet?

Idas far, Thorben, og Ninnas far, Finn, har givet hinanden hånd på, at de i løbet af det næste år skal forbedre henholdsvis deres danske og deres tyske.

Pigerne er blevet trætte af de voksnes snak og er gået op på værelset.