Gå til leksikonoversigt

Brüggemann, Hans, ca. 1480-død efter 1521, billedskærer

Personer

Hans Brüggemann menes at være født i Walsrode ved Hannover, men derudover kender man kun meget lidt til hans liv. Man ved dog, at en vis maler og billedskærer ved navn Hans Brüggemann i 1523 fik til opgave at fremstille en lille altertavle til kirken i Walsrode. 

Brüggemann er kendt for det enestående Bordesholmalter, som blev udført til Bordesholm Kloster, men i 1666 flyttet til Slesvig Domkirke. En indskrift på altertavlen bevidner, at alteret blev færdiggjort i 1521. Brüggemann vides også at have udført enkelte andre træskærerarbejder, bl.a. Sankt Jørgen-figuren fra Mariekirken i Husum (nu Nationalmuseet) og det såkaldte Lille Bordesholmalter, som oprindelig blev fremstillet til kirken i Brügge, men i 1666 blev flyttet til Bordesholm Klosterkirke som erstatning for det store alter; det kan nu ses på museet på Gottorp Slot. Træskulpturen af Sankt Christoffer med Jesusbarnet i Slesvig Domkirke samt enkelte andre altertavler i Nordtyskland, bl.a. i Lübeck og i Segeberg, menes også at være udført af Brüggemanns værksted. 

Det er nærliggende, at Brüggemann i sin ungdom har været "på valsen", altså rejst rundt som håndværker og på disse rejser har fået inspiration til sin senere kunst. Eksperter hævder at kunne spore tydelig inspiration fra den tyske maler Albrecht Dürer i Brüggemanns figurer.

Litteratur:

Bordesholmalteret i Slesvig Domkirke. En fortælling af Doris Ottesen til billeder af Walther Körber. Poul Kristensens Forlag. 

Brüggemann

Hans Brüggemanns skulpturgruppe af Sankt Jørgen og dragen fra Husum Kirke i Sydslesvig.

Nationalmuseet. Foto: John Lee.