Gå til leksikonoversigt

Sild

Steder

(Tysk: Sylt) Den nordligste og største af de tyske vadehavsøer. Sild har et areal på 99 km2 og et indbyggertal på 13.679 (2023); administrativt hører den under Slesvig-Holsten. Sild er forbundet med fastlandet af Hindenburgdæmningen, der kun befærdes med tog, samt færgeforbindelse fra List Havn til Havneby på Rømø. Westerland er øens hovedby.

Fra nord til syd er der 38 km, mens øen på det smalleste sted kun er 320 m bred. Det varierede landskab består af bl.a. moræneaflejringer, vandreklitter, smeltevandssand og marsk. 

Sild Herred var en del af det frisiske Utland, men den nordligste del omkring List var senest fra 1407 og indtil 1864 en del af de kongerigske enklaver. Beboerne fra List havde derfor deres egne bænke i kirken på Rømø. Befolkningen levede hovedsageligt af skibsfart og hvalfangst fra 1600-tallet og frem til 1800-tallet. Da Westerland i 1855 blev anerkendt som havbad, førte det til udvikling af turisme på øen. Frem til 1927 var der direkte togforbindelse fra Hamborg til Højer, hvorfra man kunne sejle videre til Sild. 

Befolkningstallet på Sild mangedobles hver sommer, når turisterne ankommer for bl.a. at benytte de gode badestrande. Turisme er i dag langt det vigtigste erhverv på øen. 

I Westerland ligger Sild Danske Skole. Endvidere er der en dansk menighed på øen etableret i 1948 og med kirke, kaldet Staldkirke, indrettet i en gammel frisergård 

Litteratur:
Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
H. Kunz og T. Steensen (red.): Sylt Lexikon, Neumünster 2002.