Diakonisser
Diakonissebevægelsen opstod i den luthersk-evangeliske kirke i Tyskland 1836 med oprettelse af Kaiserswerth-Stiftelsen ved Düsseldorf. Mange stiftelser fulgte efter, bl.a. i Flensborg 1874. Målet for søstrenes arbejde var omsorg for mennesker i alle aldre og i alle livssituationer. Gennem mere end hundrede år virkede diakonisser inden for sygeplejen i Sønderjylland og har præget fagets udvikling gennem arbejdet på sygehuse, i den primære sundhedstjeneste og uddannelse af sygeplejeelever.
Under krigen i 1864 deltog danske og tyske diakonisser i lazarettjeneste. Fra 1876 til 1920 blev søstrene udsendt fra stiftelsen i Flensborg. Efter Genforeningen overtog de danske stiftelser arbejdet i Sønderjylland. Mere end to tredjedele af Flensborgsøstrene var dansksindede og valgte at overgå til et dansk diakonissehus og fortsætte deres hidtidige virke i Sønderjylland. Efter 2. Verdenskrig dalede tilgangen til diakonisseuddannelsen, og arbejdet i Sønderjylland blev nedtrappet. Det ophørte på sygehusområdet i 1972 og i den primære sundhedstjeneste i slutningen af 1980’erne. De danske diakonissestiftelser er fortsat levende institutioner med virke inden for sygeplejen på hospicer og udadtil gennem en række sociale opgaver.
Af Dagmar Bock i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.