Jels Voldsted
Borganlæg ved vestbredden af Jels Midtsø. Et naturligt næs er afskåret fra land ved en tør grav og er mod nord, vest og syd beskyttet af en omkring 200 m lang halvcirkelformet vold, der vender den åbne side mod søen. Navnet Jels og halvkredsvolden har ført til en tolkning af voldstedet som sæde for en sønderjysk grænsejarl, men udgravninger har vist, at anlægget stammer fra 1300-tallet og derfor tidsmæssigt ikke kan knyttes til en grænsejarl.
Voldstedet blev købt af indremissionske kredse fra Sønderjylland og Danmark i 1919 og omdannet til et kristent mødested. Restauration og mødesal blev opført 1920 og 1923, og i årtier var Jels Voldsted et meget brugt mødested for indremissionske kredse. Stedet blev købt af Skov- og Naturstyrelsen i 1990.
Af Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur:
L.S. Madsen: Grimsborg, Jels, Refsø og Dresvold, Hikuin, 19. 1992.
Cafeen ved Jels Voldsted med tilhørende bygninger, der stadig drives som restauration og selskabslokaler. Foto fra 2022.
Foto: Hjart, CC BY-SA 4.0