Tilbage til nyhedsliste

Dronning Margrethe er ankommet i Sydslesvig

4. september 2019

Dronning Margrethe ankom tirsdag den 3. september til Flensborg, hvor hun de næste fire dage er på officielt besøg i delstaten Slesvig-Holsten og hos det danske mindretal i Sydslesvig

Dronning Margrethe er ankommet til Slesvig-Holsten. På billedet er det Kim Andersen, dansk generalkonsul i Flensborg, der tager imod dronningen på kajen i Flensborg. Foto: Grænseforeningen

Dronning Margrethe er ankommet til Slesvig-Holsten. På billedet er det Kim Andersen, dansk generalkonsul i Flensborg, der tager imod dronningen på kajen i Flensborg.

Foto: Grænseforeningen

Dronningen Margrethe indledte i går tirsdag sit fire dages besøg i Slesvig-Holsten og hos det danske mindretal i Sydslesvig, da dronningen lidt før kl. 10 ankom med Kongeskibet Dannebrog til Flensborg Havn og besøgte flere af mindretallets institutioner i byen.

”Det er meget smukt, at man kan være loyal borger i et land og samtidigt have sit hjerte delvist et andet sted og høre med til den danske kultur. Det er meget fornemt”, sagde dronningen sidst på dagen i Kobbermølle, hvor hun besøgte Industrimuseet og blev vist rundt i en række gamle, velbevarede arbejderboliger, som Christian X. fik bygget i sin tid.

Tidligere på dagen ved ankomsten på kajen var dronningen blevet modtaget af en stor menneskemængde, hvoraf de fleste kippede med dannebrogsflag og havde medbragt paraplyer eller regnslag, da vejret skiftede mellem solskin og silende regn.

Otteårige Anna-Sophie havde fået æren af at overrække majestæten en rød-hvid blomsterbuket. Herefter blev dronningen budt velkommen af bl.a. Daniel Günther (CDU), ministerpræsident for Slesvig-Holsten, og Simone Lange (SPD), overborgmester i Flensborg, mens det danske mindretal var repræsenteret ved bl.a. provst i Sydslesvig Hasse Neldeberg Jørgensen og Jon Hardon Hansen, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF). 

Fra havnen tog dronningen til Dansk Alderdomshjem i det vestlige Flensborg for at besøge de ældre i det danske mindretal. Dernæst gik turen til Flensborg Rådhus, hvor den officielle velkomst fandt sted med taler af Simone Lange og bypræsident Hannes Fuhrig (CDU), inden dronningen selv holdt tale på tysk om Flensborgs betydning for Danmark.

”Min bedstefar, Christian 10., havde gerne set, at Flensborg var blevet genforenet med Danmark i 1920. Men en demokratisk proces blev sat i gang, og nu var det befolkningen i de berørte områder, der skulle afgøre, hvor statsgrænsen skulle gå. Det blev en alvorlig, for mange vanskelig, men også historisk proces”, sagde dronningen bl.a. i sin tale.

Næste stop var Duborg-Skolen, hvor den unge elev Johanne Juul Olsen i aulaen holdte en tale om, hvad det vil sige at være opvokset i et grænseland, hvor to kulturer bliver flettet sammen.

”I samfundsfagstimerne lærer vi om Bundestag såvel som Folketinget. Når vi har fødselsdag, står der dannebrog på bordet, men der bliver råbt ’Alles Gute’. Og når det bliver december, skal der drikkes Glühwein og danses om juletræet”, sagde Johanne Juul Olsen bl.a. i sin tale.

Dronningen afsluttede sin første dag i Slesvig-Holsten med et besøg på Danfoss Silicon Power i det sydlige Flensborg samt i Kobbermølle, hvor mange lokale mødt op med dannebrogs- og kroneflag.

Kl. 20 om aftenen var dronningen vært for en middag på Kongeskibet Dannebrog. Her deltog bl.a. Daniel Günther, Simone Lange, Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, Klaus Schlie (CDU), landdagspræsident for Slesvig-Holsten, og Kim Andersen, dansk generalkonsul i Flensborg.

Besøget i Slesvig-Holsten er det første officielle besøg i delstaten siden 1978.

Programmet for resten af dronningens besøg, der varer til og med fredag den 6., kan læses her.