Tilbage til nyhedsliste

Stor udstilling om Tyskland på Nationalmuseet

1. november 2019

Nationalmuseet i København sætter i en ny særudstilling, der åbner 9. november, fokus på Danmarks naboland Tyskland. "Vi har meget mere til fælles med Tyskland, end vi er klar over", siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, i en pressemeddelelse. 

Nationalmuseet sætter i anledning af 30-året for Berlinmurens fald sætter på Tyskland i ny udstilling, der åbner 9. november.

Nationalmuseet sætter i anledning af 30-året for Berlinmurens fald sætter på Tyskland i ny udstilling, der åbner 9. november.

Foto: Nationalmuseet

Nationalmuseet i København sætter i en ny særudstilling ”Tyskland” fokus på Danmarks naboland Tyskland. Det sker i anledning af 30-året for Berlinmurens fald og det dansk-tyske venskabsår i 2020. Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse. Udstillingen åbner den 9. november - på 30-årsdagen for Berlinmurens fald - og varer frem til 1. marts 2020.

Udstillingen åbnes af dronning Margrethe allerede den 8. november. Ved åbningen af udstillingen vil også den tyske udenrigsminister Heiko Maas og kulturminister Rasmus Prehn være til stede samt en række inviterede gæster.

“Vi vil udbrede og nuancere kendskabet til Tyskland og tysk kultur. For at kende Tyskland er at blive klogere på os selv som europæere og som danskere. Vi har meget mere til fælles med Tyskland, end vi er klar over. Juletræet, sproget og kolonihaverne har rødder i Tyskland – bare for at nævne et par eksempler,” siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

I udstillingen kan man bl.a. se en række unikke genstande, der for første gang udstilles i Danmark. Herunder en af de første Folkevogne fra 1950’erne, en kopi af Karl den Stores kejserkrone, førsteudgaver af Brødrene Grimms værker, en kopi af jernporten til koncentrationslejren Buchenwald, Luthers bibel og et tryk af kunstneren Gerhard Richter.

”Alle kender de mørke kapitler i Tysklands historie. Men Tyskland har på mange andre måder været toneangivende i vores historie og kulturarv,” siger museumschef Anni Mogensen.

Nationalmuseet arrangerer i løbet af de cirka fire måneder, som udstillingen varer, også foredrag, debatter, filmvisninger og aktiviteter for børn. Bl.a. kan man høre Daniel Kehlmann, der regnes for at være blandt Tysklands største nulevende forfattere, blive interviewet af journalist Marc-Christoph Wagner om 500 års tysk historie. I foredragsserien ’Mit Tyskland’ vil en række kendte danskere, herunder Lykke Friis, Annette Heick og Torben Steno, fortælle om deres forhold til Tyskland. Derudover kan man komme til maratonvisning af den populære serie Babylon Berlin, der foregår i Weimarrepublikken i 1929 og tidligere er blevet vist på DR2.

Udstillingen er kurateret af Barrie Cook fra British Museum under navnet Germany. Memories of a Nation. Sideløbende skrev British Museums tidligere direktør Neil MacGregor bogen med samme titel, og BBC lavede radioprogrammer baseret på bogen. Bogen er nu oversat til dansk, Tyskland. Erindringer om en nation, Gads Forlag, og udkommer ligeledes den 9. november.

Se hele programmet til udstillingen her