Tilbage til nyhedsliste

Tysk enhed fejres

3. oktober 2022

I dag er det 32-årsdagen for den tyske genforening.

Pascal Hector har været Tysklands ambassadør i Danmark siden 2021.

Pascal Hector har været Tysklands ambassadør i Danmark siden 2021.

Foto: Thomas Tolstrup

Efter at have været delt i DDR og Forbundsrepublikken Tyskland siden Anden Verdenskrig fik det tyske folk mulighed for at bestemme sin egen fremtid og valgte genforeningen. Den - Tag der Deutschen Einheit - fejres i dag.

Genforeningen blev en realitet et lille års tid efter Berlinmurens fald. Den 3. oktober 1990 tilsluttede Østtysklands fem nydannede delstater - Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Brandenburg, Thüringen og Sachsen-Anhalt - samt Østberlin sig Forbundsrepublikken Tyskland.

Tyskland som nation i sin nuværende form har 32-års fødselsdag i dag. I Danmark kender vi fra genforeningen med Sønderjylland i 1920 til betydningen af selv at vælge, hvor man vil høre til. Det valg traf det tyske folk efter Berlinmurens fald den 9. november 1989.

I dagens anledning skriver Stefan Seidler, som er medlem af den tyske forbundsdag for det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening, at hans team i Forbundsdagen er fra både Øst- og Vesttyskland – og fra Danmark.

”Det består af folk, som er født i Dresden, Rostock, Pankow, København, Eckernförde og Flensborg. Sammen kæmper vi for mindretallene. Det er også tysk enhed,” skriver Stefan Seidler på det sociale medie Twitter.

Tysklands ambassadør i Danmark, Pascal Hector, har ligeledes markeret dagen med en udtalelse på Twitter:

”Dagen minder os om vores frihed, ikke kun i Tyskland, men i Europa, og om splittelsen mellem Vest og Øst, som muren udløste”, skriver ambassadøren og henviser til situationen i Europa i dag, hvor der ikke er nogen mur gennem Berlin eller noget hegn gennem Europa.

”Men en krig sørger for ny splittelse og sorg. Lad os sende en ekstra tanke til dem, der kæmper for friheden,” skriver Pascal Hector.