Folketinget og Grænseforeningen markerer 100-året for Genforeningen med konference
"Genforeningen 1920-2020. Hvad betyder grænsen i dag?" er titlen på en konference, der afholdes på Christiansborg den 10. januar

Landstingssalen på Christiansborg danner ramme om konferencen den 10. januar 2020.
Foto: David Kahr
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, og Jens Andresen, formand i Grænseforeningen, er værter, når 100-året for Genforeningen markeres med en konference i Landstingssalen på Christiansborg. Konferencen har titlen "Genforeningen 1920-2020. Hvad betyder grænsen i dag?".
”Med konferencen ønsker vi at komme rundt om Genforeningen ved at belyse den historisk, politisk og kulturelt. Faktisk rækker forestillingen helt ud i det internationale, fordi man i det dansk-tyske grænseland har en enestående viden og dyrekøbte erfaringer om, hvordan man håndterer mødet med de andre”, skriver Henrik Dam Kristensen og Jens Andresen i et forord til konferenceprogrammet.
Til konferencen vil bl.a. Karen Gram-Skjoldager, lektor i historiker ved Aarhus Universitet, Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Københavns Universitet, samt Oliver Auge, professor i historie ved Christian-Albrechts Universität i Kiel, gennemgå de historiske begivenheder, der ledte til Genforeningen, både fra et dansk og et tysk perspektiv.
Derudover vil repræsentanter fra det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland fortælle om, hvordan grænsedragningen i 1920 har påvirket deres familiers liv op til i dag.
Udover de mange oplæg vil Sønderjysk Pigekor underholde med korsang fra grænselandet.
Konferencen, der er for et inviteret publikum, modereres af DR-journalist Bjarne Steensbeck, der bl.a. er medvært på P1-programmet ’Slotsholmen’.