Tilbage til nyhedsliste

Folketinget og Grænseforeningen markerer 100-året for Genforeningen med konference

20. december 2019

"Genforeningen 1920-2020. Hvad betyder grænsen i dag?" er titlen på en konference, der afholdes på Christiansborg den 10. januar

Landstingssalen på Christiansborg danner ramme om konferencen den 10. januar 2020.

Landstingssalen på Christiansborg danner ramme om konferencen den 10. januar 2020.

Foto: David Kahr

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, og Jens Andresen, formand i Grænseforeningen, er værter, når 100-året for Genforeningen markeres med en konference i Landstingssalen på Christiansborg. Konferencen har titlen "Genforeningen 1920-2020. Hvad betyder grænsen i dag?".

”Med konferencen ønsker vi at komme rundt om Genforeningen ved at belyse den historisk, politisk og kulturelt. Faktisk rækker forestillingen helt ud i det internationale, fordi man i det dansk-tyske grænseland har en enestående viden og dyrekøbte erfaringer om, hvordan man håndterer mødet med de andre”, skriver Henrik Dam Kristensen og Jens Andresen i et forord til konferenceprogrammet.

Til konferencen vil bl.a. Karen Gram-Skjoldager, lektor i historiker ved Aarhus Universitet, Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Københavns Universitet, samt Oliver Auge, professor i historie ved Christian-Albrechts Universität i Kiel, gennemgå de historiske begivenheder, der ledte til Genforeningen, både fra et dansk og et tysk perspektiv.

Derudover vil repræsentanter fra det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland fortælle om, hvordan grænsedragningen i 1920 har påvirket deres familiers liv op til i dag.

Udover de mange oplæg vil Sønderjysk Pigekor underholde med korsang fra grænselandet.  

Konferencen, der er for et inviteret publikum, modereres af DR-journalist Bjarne Steensbeck, der bl.a. er medvært på P1-programmet ’Slotsholmen’.