Tilbage til nyhedsliste

Sydslesviger prædikede ved Folketingets åbningsgudstjeneste

6. oktober 2020

35-årige Eva-Maria Schulz, der stammer fra Sydslesvig og er sogne- og arresthuspræst i Sortebrødre Kirke i Viborg, stod tirsdag for Folketingets åbningsgudstjeneste i Holmens Kirke. Her fremhævede hun, at 2020 har været et år med stort fokus på grænser.

35-årige Eva-Maria Schulz, sogne- og arresthuspræst i Sortebrødre Kirke i Viborg, stod tirsdag for Folketingets åbningsgudstjeneste.

35-årige Eva-Maria Schulz, sogne- og arresthuspræst i Sortebrødre Kirke i Viborg, stod tirsdag for Folketingets åbningsgudstjeneste.

Foto: Screenshot fra video/Folketinget

Sydslesvigske Eva-Maria Schulz, der er sogne- og arresthuspræst i Sortebrødre Kirke i Viborg, havde tirsdag fået til opgave at prædike ved Folketingets åbningsgudstjeneste i Holmens Kirke. I sin prædiken fremhævede hun, at 2020 indtil videre har været et år med grænser i fokus, særligt som følge af coronapandemien, der lukkede Danmarks grænser og afblæste store dele af fejringen af 100-året for Genforeningen.

”Før coronaens komme var der lagt op til fejring af en helt anden grænse. 2020 er, hvis nogen endnu ikke skulle have opdaget det, 100-års jubilæet for grænsedragningen. Den grænse, der deler Danmark og Tyskland. Og når jeg i dag ikke kalder det for Genforeningen, er det meget bevidst. Og det er det, fordi jeg vil huske på det mindretal, for hvem det ikke var en genforening. Og det er det tyske mindretal i Sønderjylland. Og som der tidligere på året blev sagt af vores statsminister på Dybbøl Banke, skal de samme ord lyde igen: Auch Ihr gehört zu Danemark”, sagde Eva-Maria Schulz i sin prædiken, der blev vist direkte på Folketingets Tv-kanal.

I prædikenen kaldte Eva-Maria Schulz videre 2020 for et historisk år, bl.a. som følge af coronapandemien, dens udfordring af vores menneskelige grænser og dens globale omfang, men også som følge af hendes egen rolle som præst ved åbningsgudstjenesten.  

”Det er historisk, at jeg som sydslesviger kan stå her på prædikestolen i dag og prædike for landets folkevalgte. At jeg som tysk statsborger kan forestå én af de gudstjenester, der er mest mediedækning på i 2020”, sagde Eva-Maria Schulz, der var blevet udvalgt til opgaven som præst ved åbningsgudstjenesten af kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) efter anbefaling af Jens Rohde (RV).

Folketinget åbner hvert år den første tirsdag i oktober. Åbningsdagen indledes traditionelt med en gudstjeneste for Folketingets medlemmer i Christiansborg Slotskirke, hvorefter der er åbningstale ved statsministeren og efterfølgende debat i selve folketingssalen. Som følge af coronasituationen i Danmark var gudstjenesten rykket til den større Holmens Kirke.

Folketingets åbningsgudstjeneste blev også sendt direkte på P1.